X

Scandal RASIST în Adunarea Naţională franceză

Un incident a zguduit joi Adunarea Naţională din Franţa în momentul în care, în timpul unei dezbateri despre imigranţi, un deputat de extremă dreapta a început să strige ceva ce a fost interpretat de mulţi membri ai camerei drept un comentariu rasist la adresa unui coleg parlamentar de culoare, transmite EFE, potrivit agerpres.

Deputatul aflat la tribună în acel moment era Carlos Martens Bilongo, membru al partidului de stânga Franţa Nesupusă (LFI), care atrăgea atenţia cu privire la situaţia a circa o mie de migranţi salvaţi de trei bărci aparţinând a tot atâtea organizaţii neguvernamentale, pentru care se caută – până acum fără succes – porturi de debarcare.

Citeşte şi: Netanyahu REVINE şi consecinţele sunt SEISMICE – Black News

În acel moment s-a putut auzi un strigăt de ”să se întoarcă în Africa” sau ”întoarce-te în Africa” (pronunţia în limba franceză este aproape identică), iar deputaţii LFI au considerat că autorul diatribei, deputatul Gregoire de Fournas, a folosit singularul pentru a-şi insulta colegul.

Această situaţie a generat un schimb verbal violent care a obligat-o pe preşedinta Adunării Naţionale, Yael Braun-Pivet, să suspende sesiunea.

”Este cu adevărat trist… să fii insultat. E ruşinos”, a deplâns Martens, într-o serie de declaraţii pentru presă, la ieşirea din plenul Adunării Naţionale.

”Nu este loc pentru rasism în democraţie”, a declarat la rândul ei premierul Elisabeth Borne, care a cerut începerea procedurii de sancţionare sau chiar retragerea certificatului de deputat în cazul autorului comentariului, Gregoire de Fournas.

Parlamentarul vizat, care este unul din cei 89 de deputaţi din cadrul Reuniunii Naţionale (RN, de extremă dreapta, partidul Marinei Le Pen), a declarat la rândul său că în realitate a spus ”să se întoarcă în Africa”, la plural, comentariu care, în opinia sa, ”a fost răstălmăcit” de deputaţii LFI.

De Fournas a insistat că acest comentariu al său nu se referea la Martens, ci la ”imigranţii din bărci”, şi i-a criticat pe deputaţii LFI, pe care i-a acuzat că sunt în căutarea unor ”polemici sterile”. ”Nu-mi voi cere iertare pentru ceva ce nu am făcut”, a insistat el.

Însăşi Marine Le Pen a sărit ulterior în apărarea deputatului său. Ea a insistat că De Fournas ”se referea la migranţii transportaţi de bărcile organizaţiilor neguvernamentale” şi a apreciat că s-a creat o ”falsă polemică”.

În schimb, vineri, mai mulţi membri ai guvernului francez au dat vina tocmai pe lidera extremei drepte Marine Le Pen, pe care au acuzat-o că a reacţionat nepotrivit la incidentul rasist de joi din Adunarea Naţională.

”Constatăm că Le Pen nu se distanţează de deputatul său. Este o formă de complicitate”, a declarat ministrul de interne Gérald Darmanin, într-un interviu cu postul BFM TV, iar în alte declaraţii, pentru postul RMC, oficialul francez a sugerat că deputatul RN ar trebui să-şi dea demisia.

La rândul său, ministrul transporturilor, Clément Beaune, i-a transmis pe Twitter lui Le Pen că incidentul este ”de un rasism grosier. Dumneavoastră aţi fi putut să condamnaţi spusele deputatului dumneavoastră, dar aţi ales ruşinea”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, a recurs la vechiul nume al partidului lui Le Pen – de care lidera RN a încercat să scape pentru a da o altă imagine formaţiunii sale – şi a declarat: ”Frontul Naţional şi-a arătat adevărata faţă. Lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba. Sancţiunile trebuie să fie la înălţimea acestor cuvinte infame”.

Şi deputatul vizat, Carlos Martens Bilongo, a revenit vineri cu o declaraţie şi a afirmat că este sigur că îndemnul de a pleca în Africa îi era adresat lui şi că şi alţi deputaţi din majoritatea parlamentară şi din LFI ”au auzit acelaşi lucru”.

După reascultarea benzii şi o verificare minuţioasă din partea funcţionarilor parlamentari, în stenograma dezbaterilor din parlament se menţionează că deputatul De Fournas a folosit într-adevăr verbul la singular, au relatat vineri mai multe publicaţii franceze.

Citeşte şi: Greta Thunberg: ‘Este timpul să transformăm sistemul capitalist opresiv și rasist al Occidentului! – Black News

Martens a anunţat că partidul său va solicita o analiză profesională a înregistrării pentru a stabili exact cuvinte rostite. El a mai spus că, în opinia sa, De Fournas ar trebui să-şi dea demisia ”din demnitate”, în condiţiile în care orice sancţiune va fi decisă de conducerea adunării ”nu se va ridica la nivelul” ofensei, căci De Fournas ”a jignit milioane de francezi”.

După ce iniţial a declarat că nu are de ce să-şi ceară scuze, De Fournas i-a trimis ulterior un mesaj lui Martens în care s-a declarat ”îndurerat de neînţelegerea” generată şi de ”manipularea politică”. ”Regret dacă s-a simţit lezat”, i-a transmis el lui Martens. 

Tags: Adunarea NaţionalăCarlos Martens BilongoElisabeth BornefrantaFranţa Nesupusă (LFI)Gregoire de FournasOlivier VéranrasismYaël Braun-Pivet
Categorii: Diaspora