X

SCANDAL sexual în guvernul australian. Vicepremierul a fost obligat să-şi ia concediu – FOTO

Viceprim-ministrul australian Barnaby Joyce (foto), implicat într-o relaţie extraconjugală cu o fostă asistentă, a fost nevoit să plece în concediu şi nu va mai putea asigura interimatul în timpul absenţei şefului guvernului, relatează AFP joi, în aceeaşi zi în care prim-ministrul Malcolm Turnbull le-a atras atenţia membrilor cabinetului său că nu au voie să întreţină relaţii sexuale cu subordonaţii, în virtutea unui nou cod de conduită. 

Dezvăluirea legăturii lui Barnaby Joyce cu o colaboratoare cu aproape 20 de ani mai tânără decât el şi care aşteaptă acum un copil a atras acuzaţii de încălcare a regulilor guvernului, iar apelurile pentru demisia sa se multiplică, relatează agerpres.

Citeşte şi: 17 morţi în atacul din Florida. Cine este autorul masacrului – FOTO/VIDEO

Joyce, în vârstă de 50 de ani, este liderul Partidului Naţional, unul dintre pilonii coaliţiei conservatoare împreună cu Partidul Liberal al premierului Malcolm Turnbull.

El a căpătat notorietate internaţională atunci când a ameninţat să eutanasieze câinii actorului american Johnny Depp introduşi ilegal în Australia.

Până acum, Turnbull l-a susţinut pe adjunctul său. Dar în urma acestui scandal prim-ministrul a anunţat că Joyce nu îl va mai înlocui în timpul unei vizite de patru zile în Statele Unite, care va avea loc săptămâna viitoare.

“Viceprim-ministrul îşi va lua concediu între 19 şi 25 februarie. Prin urmare, el nu va putea să ocupe funcţia de şef al guvernului interimar în timpul absenţei mele”, a declarat Turnbull în parlament.

La rândul său, liderul opoziţiei laburiste Bill Shorten s-a întrebat dacă acest lucru indică o pierdere de încredere sau “e doar o mare coincidenţă”.

Turnbull a anunţat că va fi înlocuit în absenţa sa de şeful Senatului, Mathias Cormann.

Citeşte şi: Ungaria va fi alături de maghiarii din Transcarpatia (Szijjarto)

Barnaby a recunoscut o legătură extraconjugală cu fosta sa colaboratoare Vikki Campion, în vârstă de 33 de ani. Soţia lui Barnaby – de care el s-a separat după 24 de ani de căsătorie – şi cele patru fiice ale cuplului s-au declarat devastate.

Vikki Campion a obţinut două posturi, unul într-un cabinet ministerial şi altul pe lângă un parlamentar după ce a încetat să mai lucreze pentru Joyce anul trecut.

Miercuri, Joyce şi-a cerut public scuze soţiei şi fiicelor sale, dar a negat orice încălcare a codului de conduită ministerial. Acesta stipulează că “partenerii” miniştrilor nu pot obţine posturi în cabinetele ministeriale fără acordul expres al prim-ministrului.

Tags: australiaBarnaby JoyceBill ShortencanberraMalcolm TurnbullMathias CormannVikki Campion
Categorii: Știrile zilei