X

Scandalul de corupţie se extinde în Coreea de Sud. Un alt fost preşedintele va fi interogat

Procurori sud-coreeni l-au chemat pe fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak (foto) la interogatoriu pentru acuzaţii de luare de mită în timpul mandatului său, a declarat marţi un procuror în cadrul celui mai recent scandal de corupţie la nivel înalt care afectează ţara, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Procurorii au cerut luna trecută o condamnare la 30 de ani de închisoare pentru fosta preşedintă Park Geun-hye, succesoarea lui Lee Myung-bak, care a fost demisă anul trecut într-un scandal de trafic de influenţă şi care este judecată pentru luare de mită, abuz de putere şi coerciţie.

Citeşte şi: Moscova vrea să coopereze cu autorităţile britanice după otrăvirea unui spion rus

Lee a fost chemat să se prezinte pentru interogatoriu pe 14 martie, a anunţat procurorul. ‘Trebuie să-l interogăm pe Lee să spună adevărul’, a declarat el.

‘Ne aşteptăm ca el să apară deoarece i-am dat suficient timp să se pregătească pentru interogatoriu’, a menţionat de asemenea procurorul.

Lee a negat orice infracţiune, apreciind că investigaţia privind acuzaţii de luare de mită, anchetarea familiei şi a apropiaţilor săi, şi percheziţiile efectuate în casele şi birourile acestora sunt motivate politic.

Lee nu a putut fi contactat imediat marţi pentru declaraţii.

Luna trecută, procurori din Seul au percheziţionat birourile companiei Samsung Electronics, în cadrul acestei investigaţii, a anunţat procuratura. Ei căutau posibile dovezi care să indice că Samsung a acordat sprijin financiar pentru un producător de piese auto condus de familia fostului preşedinte Lee şi care ar fi fost controlat de acesta, potrivit procuraturii.

Citeşte şi: ‘Ochii din cer’ văd tot. Coreea de Nord şi-a reluat producţia de plutoniu

Samsung a declarat că nu face niciun comentariu oficial în acest caz.

Moştenitorul grupului Samsung, Jay Y. Lee, a fost eliberat luna trecută, primind condamnare cu suspendare pentru acuzaţii de luare de mită şi delapidare legate de cazul de corupţie în care a fost implicată fosta preşedintă sud-coreeană Park Geun-hye. 

Tags: Coreea de SudcoruptieJay Y. LeeLee Myung-BakmitaPark Geun-HyeSamsung Electronicsseul
Categorii: Știrile zilei