SCANDALUL crește în intensitate în Moldova. Președintele Igor Dodon a RESPINS pentru a II-a oară propunerea de ministru al Apărării

Publicat:

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a respins marţi, pentru a doua oară, candidatura propusă de coaliţia de guvernare în persoana lui Eugen Sturza – vicepreşedintele Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM) – la funcţia de ministru al apărării, ceea ce reprezintă o încălcare a Constituţiei, potrivit experţilor citaţi de Radio Chişinău. 

Anticipând această decizie a preşedintelui, guvernul s-a adresat deja Curţii Constituţionale să clarifice situaţia în care şeful statului refuză repetat o candidatură la funcţia de ministru. Executivul face referire la o hotărâre recentă a Curţii Constituţionale, care prevede că preşedintele nu poate bloca numirea guvernului chiar dacă nu este de acord cu componenţa nominală a acestuia.


Preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a declarat că refuzul şefului statului produce un “mic blocaj instituţional”, dar că acesta va fi depăşit după ce Curtea Constituţională va descrie mecanismul pe care să-l urmeze autorităţile în astfel de situaţii.

Profesorul de drept constituţional Nicolae Osmochescu susţine că, potrivit legii, preşedintele are dreptul să respingă o singură dată candidatura la funcţia de ministru propusă de premier, iar dacă o respinge pentru a doua oară aceasta înseamnă o încălcare a Constituţiei.

În contextul demersului executivului, Igor Dodon şi-a exprimat neîncrederea faţă de Curtea Constituţională, reproşându-i că s-ar implica în “combinaţiile politice” ale guvernului şi a avertizat că orice ministru numit în funcţie fără decret prezidenţial va fi în afara cadrului legal.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, preşedintele poate fi suspendat din funcţie de către parlament, cu votul a două treimi din deputaţi, dacă încalcă prevederile Constituţiei. Pentru demiterea sa însă, este necesară organizarea unui referendum.

Funcţia de ministru al apărării în guvernul de la Chişinău este vacantă de la sfârşitul lunii decembrie anul trecut. Recent, coaliţia majoritară l-a propus pentru această funcţie pe Eugen Sturza, fost consilier şi şef de cabinet a doi prim-miniştri ai Republicii Moldova şi vicepreşedinte al PPEM.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.