Scandalul Odebrecht ‘cutremură’ America Latină. În Venezuela au fost concretizate 9 din cele 33 de şantiere planificate

Publicat:

Gigantul brazilian BTP Odebrecht, implicat într-un scandal de corupţie ce a cuprins o bună parte din America Latină, nu a concretizat în Venezuela decât 9 dintre cele 33 de şantiere care au făcut obiectul unor contracte cu guvernul, potrivit filialei locale a ONG-ului Transparency International, informează luni AFP, potrivit agerpres.

Dintre cele 33 de şantiere obţinute de Odebrecht în Venezuela, “avem certitudinea finalizării doar pentru nouă”, a explicat duminică organizaţia neguvernamentală, deplângând lipsa de documentare pentru celelalte şi punând în cauză “opacitatea” şi “tăcerea” justiţiei din Venezuela.


Citeşte şi: Cuvântul Londrei ar putea pierde din valoare asupra politicii de securitate şi apărare a UE

Potrivit ONG-ului, care citează declaraţii ale directorilor Odebrecht, Venezuela este, exceptând Brazilia, “ţara în care compania a plătit cele mai mari sume de bani drept comisioane pentru a obţine contracte”.

Grupul brazilian a recunoscut că a plătit în Venezuela 98 de milioane de dolari, însă ONG-ul estimează că mita plătită în această ţară depăşeşte 1,3 miliarde de dolari.

“Toate guvernele implicate în regiune au fost afectate. Nu este şi cazul Venezuelei, unde anchetele lansate la începutul anului 2017 au fost clasate”, potrivit Transparency.

Parlamentul venezuelean, singura instituţie a ţării controlată de opoziţie, a votat la 18 aprilie deschiderea unui proces pentru corupţie împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, acuzat de implicare în scandalul Odebrecht, un vot simbolic, deoarece Curtea Supremă, cunoscută ca fiind apropiată de executiv, anulează toate deciziile deputaţilor.

Citeşte şi: Preşedintele indonezian cere înăsprirea legii antiterorism

Scandalul Odebrecht a dus, în martie, la destituirea preşedintelui peruan Pedro Pablo Kuczynski şi s-a extins asupra predecesorilor săi Ollanta Humala şi Alejandro Toledo. În Ecuador, vicepreşedintele Jorge Glas a fost destituit şi condamnat, la mijlocul lui decembrie, la şase ani de închisoare.

În Brazilia, de unde a izbucnit scandalul, zeci de responsabili au fost plasaţi în detenţie, printre care directorul executiv al grupului, Marcelo Odebrecht, condamnat la 19 ani de închisoare, dar care la sfârşitul lui 2017 a fost plasat în detenţie supravegheată la domiciliu ca recompensă pentru că a colaborat cu justiţia. Fostul preşedinte Lula da Silva (2003-2010), plasat în detenţie la 7 aprilie pentru corupţie pasivă şi spălare de bani, a fost inculpat la începutul lui mai într-un dosar implicând comisioane primite de la Odebrecht. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tânărul învinuit de omorul unei bătrâne și tentativă de omor a unui bărbat din raionul Glodeni, trimis pe banca acuzaților

Tânărul învinuit de omorul unei bătrâne și tentativă de omor a unui bărbat din raionul Glodeni, trimis pe banca acuzaților Procuratura raionului Glodeni a finalizat...

Conferința internațională cu genericul ‘Politici în domeniul drogurilor în Republica Moldova’

Conferința internațională cu genericul 'Politici în domeniul drogurilor în Republica Moldova' Subiectul privind reducerea consumului drogurilor, traficul ilicit de droguri, precum și eforturile autorităților din...

Importurile de cereale ar putea fi licențiate până la sfârșitul anului

Importurile de cereale ar putea fi licențiate până la sfârșitul anului Conducerea MAIA a avut astăzi, o ședință cu un grup de agricultori, membri ai...

Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European

Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat juniorilor, care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.