X

Scandalul Partygate: Un deputat conservator părăseşte partidul lui Boris Johnon şi se alătură laburiştilor

Deputatul britanic Christian Wakeford a anunţat miercuri că părăseşte Partidul Conservator pentru a se alătura opoziţiei laburiste, o lovitură pentru premierul Boris Johnson în plin scandal al petrecerilor desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie, transmite AFP, potrivit agerpres.  

”Dumneavoastră şi Partidul Conservator în ansamblul său v-aţi arătat incapabili să oferiţi leadership-ul şi guvernarea pe care această ţară le merită”, i-a spus lui Boris Johnson deputatul demisionar din circumscripţia Bury South, din nordul Angliei, înaintea unui discurs al şefului guvernului în parlament.

Citește și : Ucraina îl lasă în libertate pe Petro Poroşenko

În acest timp, Partidul Laburist i-a urat lui Wakeford bun venit. Plecarea acestuia din rândurile conservatorilor vine într-un moment în care scaunul lui Johnson se clatină. Exasperaţi de scandalul declanşat după ce s-a aflat că la Downing Street au avut loc o serie de petreceri când în ţară erau în vigoare restricţii antiepidemice, tot mai mulţi parlamentari conservatori s-au unit contra premierului.

Conform presei britanice, circa 20 de deputaţi tineri – din circumscripţii suflate laburiştilor la alegerile din 2019, cum este şi cazul celei a lui Wakeford – s-au adunat marţi pentru a discuta despre un vot de neîncredere împotriva lui Johnson şi cred că sunt suficient de mulţi pentru a-l putea înlătura de la conducerea partidului şi implicit de la Downing Street.

Pentru aceasta este nevoie ca cel puţin 54 de parlamentari conservatori să trimită ”Comitetului 1922” din cadrul partidului o scrisoare prin care să ceară un vot de neîncredere.

Citește și : Ucraina îl lasă în libertate pe Petro Poroşenko

Şapte deputaţi au recunoscut deocamdată că au efectuat acest demers, dar ar fi circa 30 potrivit presei, care se întreabă dacă pragul de 54 va putea fi atins prin revolta tinerilor parlamentari care au iniţiat aşa-numitul ”complot al plăcintei de porc”, nume dat cu referire la o specialitate a circumscripţiei uneia dintre deputatele acestui grup.

Tags: Boris JohnsonChristian WakefordDowning StreetPartidul Conservatorrestricții
Categorii: Diaspora