Scene din căsnicia unui mogul sau: tulburătorul act IV al lui Bill Gates

Publicat:

Editorial semnat de Timothy Egan, publicat de The New York Times, preluat şi adaptat de Black News.

În urmă cu trei ani, Bill și Melinda Gates au răspuns la o serie de întrebări personale în scrisoarea lor anuală – o incursiune rară în ceea ce a ținut împreună unul dintre cele mai puternice cupluri din lume.


„Îl iubesc pe Bill pentru că are o inimă bună, ascultă alți oameni și se lasă emoționat de ceea ce spun ei”, a spus Melinda. Ea a menționat o sculptură a două păsări
care priveau spre orizont, un cadou de nuntă de la părinții săi. „Și este încă în fața casei noastre”.

La rândul său, Bill a spus: „Suntem parteneri în ambele sensuri că oamenii folosesc cuvântul în zilele noastre: acasă și la serviciu”.

Citind asta acum, la câteva săptămâni după ce cuplul a anunțat că își încheie căsătoria de 27 de ani, este atât întristare, cât și înnebunitoare. Chiar și permițând
curățarea atentă a imaginii lor, faptul că perechea miliardară a deschis o fereastră mică în viețile lor private face ca prăbușirea acelei uniuni să devină cu atât mai importantă.

Pentru cei dintre noi care am admirat puterea morală a unui cuplu căsătorit singur care își folosește averea disproporționată pentru a salva un număr nespus de vieți
din întreaga lume, detaliile consecințelor conjugale mă fac să mă întreb dacă am fost păcăliţi. Sau poate că avem prea multă încredere în oameni care sunt la fel de umani
ca oricine altcineva.

Fiecare căsătorie este un mister, desigur, pe care niciun străin nu îl poate înțelege cu adevărat. Dar este rara uniune care ghidează Fundația Gates, una dintre cele mai
mari fundații caritabile – care proiectează o imagine a unui binefăcător la nivel mondial și promotor al abilitării femeilor.

Rapoartele despre comportamentul îndoielnic al lui Bill Gates, în special asocierea sa cu delincventul sexual condamnat Jeffrey Epstein, sunt cel puțin îngrijorătoare.
La fel de deranjante sunt rapoartele conform cărora Gates a fost reticent să ia măsuri decisive ca răspuns la plângerile legate de un model de conduită necorespunzătoare la locul de muncă, adresate de managerul său financiar, Michael Larson. (Larson și Chris Giglio, purtătorul de cuvânt al acestuia, au negat unele, dar nu toate acuzațiile de conduită necorespunzătoare din partea lui Larson.)

Puterea cuplului Gates a fost mai mare decât suma celor două părți. Bill și Melinda trebuie să fi înțeles acest lucru când ne-au invitat să ne pese de ei, prin cărți, scrisoarea anuală, discuțiile TED, discursurile de începere și interviurile cu Oprah Winfrey. Există chiar și un documentar Netflix în care sunt dezvăluite detalii banale ale vieții lor private. Toate acele eforturi cvasi-publice au funcționat: în 2019, Bill Gates a fost cel mai admirat om din lume într-un sondaj YouGov.

Și totuși cel de-al patrulea act emergent al vieții lui Bill Gates ar putea cu siguranță să le umbrească pe cele trei dinainte și să înnegureze dispoziția nu numai a
omului, ci și a celei mai influente organizații caritabile din lume.

În orașul meu natal, Seattle, Gates a fost perceput mult timp atât erou, cât și flagel. El a fost un fiu al privilegiului, sfidător ciudat și un miracol al unei adolescențe prelungite.

În primul său act public, el a fost un geniu care a abandonant Harvard și, de asemenea, un tocilar narcisist care zâmbea în poza de cazier după ce a fost arestat pentru încălcări ale regulilor rutiere. Construind colosul Microsoft și devenind cel mai bogat om din lume, el a fost un şef de coşmar. El memora plăcuțele de înmatriculare ale colegilor de muncă pentru a monitoriza parcarea pentru a vedea cine lucrează noaptea și în weekend.

În al doilea său act – monopolistul petulant – era mai probabil să fie asociat cu Darth Vader în căutările Google. Judecătorul federal care a supravegheat cazul antitrust împotriva Microsoft a declarat că Gates are „un concept napoleonian despre el și compania sa, o aroganță care derivă din putere și din succesul nealiat”. Nu sunt sigur că lui Gates i-a displăcut comparația.

Cofondatorul Microsoft, Paul Allen, a prezentat detaliile ciudățenilor partenerului său; a spus că Gates mânca puiul cu o lingură (da, ați citit corect, cu lingura) și „a venit ca o forță a naturii”. Mai târziu, Gates s-a dovedit că şi-a trădat partenerul de afaceri, așa cum a scris Allen în cartea sa.

‘Franţuzoaica’ Melinda, a fost cea care l-a umanizat de la bun început. Ai simțit că ea a fost cea care i-a spus că ar fi mult mai prezentabil dacă ar fi trecut doar un pieptene prin păr sau ar încerca să facă contact vizual.

Poate că ea a fost forța călăuzitoare în modelarea Actului III – Bill Gates, salvatorul lumii. În această iterație, unitatea Gates și-a pus miliardele la lucru pentru zdrobirea bolilor, construind reţele de apă potabilă acolo unde era nevoie acută şi ridicând femeia la un rang meritoriu.

„Aceștia doi au donat mai mulți bani pentru cauze caritabile decât oricine”, a spus Barack Obama în prezentarea cuplului care a fost decorat cu Medalia prezidențială a libertății în 2016. Chiar dacă au avut prea multă putere, este mai bine să-și cheltuiască miliardele încercând să îmbunătățească viața, mai degrabă decât pur și simplu să se distreze.

În ultima etapă a celui de-al treilea act, Gates a fost polimatul peripatetic – critic de carte, vizionar de toaletă și Nostradamus. El ne-a avertizat despre actuala pandemie. Acum un an, l-am numit „Cel mai interesant om din lume”.

Acum intrăm în Actul IV, dezlegarea misterului. Detaliile despre comportamentul lui Gates la locul de muncă și vizitele la Epstein chiar și după ce acesta a pledat vinovat pentru a apelat la serviciile unor prostituate minore, lasă un sentiment de neliniște în stomac. Gates a spus că nu are nicio relație de afaceri sau prietenie cu Epstein. Dar tot el a spus că stilul de viață al lui Epstein este „cam interesant”, într-un e-mail trimis colegilor în 2011. Ce parte mai exact din acest stil, nu a menţionat.

Oamenii de la Fundația Gates spun pe la colţuri că sunt foarte îngrijorați de viitor. Dacă fundația ar fi doar o entitate robo, care aruncă miliarde pe baza a nimic mai mult decât valori de rezultat, s-ar putea să nu mai conteze ce se întâmplă cu Bill și Melinda pe antet. Dar viețile comune au făcut personalul inseparabil de filantropic. Dezvăluirea va fi dezordonată şi chiar murdară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro Escrocheria cunoscută sub numele de „Ruda implicată în accident” continuă să...

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.