Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Zelenski anunţă eliberarea a 49 de militari ucraineni, majoritatea femei

Publicat:

Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Zelenski anunţă eliberarea a 49 de militari ucraineni, majoritatea femei

Kievul şi Moscova au efectuat vineri un schimb de prizonieri – al doilea de la începutul ofensivei ucrainene în regiunea rusă Kursk -, în cadrul căruia 49 de prizonieri de război s-au întors în Ucraina, anunţă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

”Patruzeci şi nouă de ucraineni s-au întors acasă”, se felicită pe Telegram Volodimir Zelenski, care postează imagini cu militari – inclusiv femei – înveliţi în steaguri albastru-galben ucrainene, potrivit stiripesurse.


Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

Jurnalişti AFP prezenţi la schimb, au văzut militari ruşi – unii purtând cagule – aduşi cu autobuzul către frontiera cu Belarusul, o ţară aliată Rusiei.

Însă nici Volodimir Zelenski şi nici autorităţile ruse nu au dat imediat detalii despre acest schimb de prizonieri şi nici despre numărul ruşilor eliberaţi.

La frontieră, pe feţe se citea uşurarea, dar şi oboseala.

Militarii ucraineni eliberaţi – majoritatea femei – au coborât dintr-un autobuz, cu lacrimi în ochi, şi au stâns în braţe persoanele care îi aştptau.

”Suntem acasă, suntem acasă!”, repetau unele dintre ele.

Tamara Miroşnikova, în vârstă de 28 de ani, şi Tetiana Bugai, în vârstă de 29 de ani, spun că ”nu le vine să creadă”. ”S-a terminat!”.

Ele declară că au fost transportate timp de cinci zile de către armata rusă, fără să ştie dacă avau să fie eliberate după doi ani şi jumătate de prizonierat.

Apoi, toţi s-au încolonat, agitând steaguri ucrainene şi au intonat imnul naţional.

Unii au dat primele telefoane rudelor, momente de bucurie intensă.

”Suntem foarte fericiţi să vedem toată lumea întorcându-se din captivitate”, a declarat AFP Olena Tolkaciova, o membră a Regimentului Azov, o unitate din cadrul Gărzii Naţionale ucrainene care a luptat împotriva armatei ruse în asediul Mariupolului, în primele săptămâni ale invaziei ruse.

Ea deplânge ”cele mai rele condiţii” de detenţie, în opinia sa, ale prizonierilor ucraineni în Rusia, fără să ofere mai multe elemente în acest subiect.

Militarii eliberaţi au fost conduşi apoi către un spital, în vederea unor examene de control o procedură obişnuită în aceste situaţii.

Citește și: România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25

Cele două ţări beligerante au făcut cu regularitate schimburi de prizonieri, de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

La 5 iunie, preşedintele rus Vladimir Putin anunţa că Rusia deţinea 6.465 de militari ucraineni, iar Ucraina 1.348 de prizonieri ruşi.

Kievul nu a confirmat aceste cifre.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Luminiţa Odobescu: Cerem Rusiei să înceteze imediat orice atac asupra navelor comerciale

Luminiţa Odobescu: Cerem Rusiei să înceteze imediat orice atac asupra navelor comerciale Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a condamnat, vineri, la Zagreb, atacul Rusiei asupra...

Care sunt riscurile consumării apei de ploaie

Care sunt riscurile consumării apei de ploaie Alegerea apei de băut este un subiect actual, pe care oamenii îl discută intens și îl învăluie în...

Soluțiile eurodeputaților pentru a opri închiderea fabricilor de mașini din UE

Soluțiile eurodeputaților pentru a opri închiderea fabricilor de mașini din UE Săptămâna trecută, Volkswagen a anunțat pentru prima dată posibilitatea închiderii unor fabrici în Germania. Viitorul...

Învățământul artistic ar putea fi integrat în sistemul general de educație

Învățământul artistic ar putea fi integrat în sistemul general de educație Parlamentul Republicii Moldova propune modificări esențiale la Codul Educației pentru a integra învățământul artistic...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.