Schimbările climatice ameninţă un miliard de copii

Publicat:

Efectele schimbărilor climatice ameninţă un miliard de copii, iar la nivel global, nivelul vieţii minorilor nu s-a ameliorat în decursul ultimului deceniu, a avertizat miercuri organizaţia nonguvernamentală KidsRights, potrivit AFP şi agerpres.

Pandemia de COVID-19 a avut de asemenea un impact important asupra minorilor, privaţi câteodată de alimente sau medicamente din cauza perturbărilor din sectorul sanitar, ceea ce a dus la moartea a circa 286.000 de copii mai mici de cinci ani, a precizat ONG-ul olandez în raportul său anual.


Citeşte şi: Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în largul Alaskăi – Black News

Publicat în fiecare an, ”KidsRights Index” clasifică 185 de ţări în funcţie de modalitatea în care respectă Convenţia internaţională pentru drepturile copiilor, pe baza datelor oferite de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Islanda, Suedia, Finlanda şi Ţările de Jos se află pe primele locuri ale clasamentului din 2022, iar pe ultimele poziţii se situează Republica Centrafricană, Sierra Leone, Afganistan şi Ciad.

Studiul pentru 2022 este ”alarmant pentru generaţiile noastre actuale şi viitoare de copii”, a declarat într-un comunicat Marc Dullaert, fondatorul şi preşedintele KidsRights.

”Un climat cu o evoluţie rapidă le ameninţă în prezent viitorul şi drepturile fundamentale”, a subliniat Dullaert.

”Nu a existat un progres semnificativ în ceea ce priveşte nivelul de viaţă al copiilor pe parcursul ultimului deceniu şi, în plus, mijloacele de subzistenţă ale acestora au fost grav afectate de pandemia de COVID-19”, a adăugat el.

Pentru prima dată în ultimele două decenii, numărul copiilor care muncesc a depăşit 160 de milioane, echivalentul unei creşteri cu 8,4 milioane în decursul ultimilor patru ani, potrivit ”KidsRights Index”, realizat în colaborare cu Universitatea Erasmus din Rotterdam.

Studiul salută totodată progresul înregistrat de anumite state. Angola a redus cu peste jumătate mortalitatea în rândul copiilor cu vârste mai mici de cinci ani, în timp ce Bangladeshul a redus cu aproape jumătate numărul copiilor mai mici de cinci ani subponderali. La rândul său, Bolivia a redus aproape la jumătate numărul de accidente suferite de copii la locul de muncă.

Citeşte şi: Peste 100.000 de francezi cer în stradă salarii mai mari – Black News

Aflată pe a doua poziţie în clasament anul trecut, Elveţia a căzut pe locul al 31-lea ”din cauza aplicării insuficiente în această ţară a principiului ‘interesului superior al copilului’ în deciziile care privesc copiii”, a subliniat ONG-ul.

Şi alte ţări au fost penalizate de raport, cum ar fi Nigeria, aflată pe locul 175 din cauza nivelului ridicat de decese ale femeilor la naştere, iar Muntenegru, pe locul 49, din cauza unei rate reduse de vaccinare. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 5 iulie 2024

Horoscop 5 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Fecioarele pot avea o discuţie aprinsă cu cineva din familie, din cauza unui...

The Sun: Meghan Markle și-a șters numele din certificatul de naștere al prințului Archie

The Sun: Meghan Markle și-a șters numele din certificatul de naștere al prințului Archie Conform The Sun, prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, și-au...

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el Actorul scoțian Gerard Butler, în vârstă de 54...

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea Persoanele cu ARFID își limitează adesea mâncarea prin preferințe senzoriale sau texturale. Când Hannah avea 7 ani, le-a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.