Scholz, după întâlnirea cu Macron: Franţa şi Germania rămân ‘foarte apropiate’ şi ‘răspund provocărilor împreună’

Publicat:

Întrevederea desfăşurată miercuri la Paris între preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz a prilejuit un dialog ‘amical’ şi ‘constructiv’, au anunţat cele două părţi, într-un moment în care relaţia franco-germană este marcată de o înmulţire a dezacordurilor, notează AFP, potrivit agerpres

Într-o postare pe Twitter, cancelarul a dat asigurări că Franţa şi Germania rămân ‘foarte apropiate’ şi ‘răspund provocărilor împreună’.


Citește și: Mobilizarea parţială a determinat funcţionari publici să fugă din Rusia şi a dus la un deficit de personal în administraţie

‘A fost o discuţie foarte bună şi importantă astăzi – cu privire la aprovizionarea energetică europeană, creşterea preţurilor şi proiectele comune de armament’, a adăugat el după întâlnirea menită să relanseze cooperarea franco-germană, motorul de până acum al Uniunii Europene.

Întâlnirea, care a durat trei ore şi s-a terminat printr-un tete-a-tete între Macron şi Scholz, a permis evocarea ‘perspectivelor spre care Europa vrea şi trebuie să meargă’ şi ar urma să conducă în săptămânile viitoare la ‘o foarte bună şi intensivă cooperare’, a indicat o sursă diplomatică germană.

De partea cealaltă, preşedinţia franceză a salutat un schimb ‘foarte constructiv’, în care cei doi lideri ‘au evocat relaţia franco-germană într-un spirit de lucru foarte apropiat pe termen mediu şi lung’.

În cursul discuţiei, preşedintele Macron şi cancelarul Scholz au căzut de acord că Uniunea Europeană se confruntă cu ‘una din cele mai importante crize din istoria sa’, ceea ce i-a condus să evoce, printre altele, problemele de ‘securitate şi de apărare’, problema ‘energetică, cu referire la preţurile ridicate ale energiei şi aprovizionării’, sau inovaţia, a mai arătat sursa diplomatică germană.

Cele trei teme sunt surse de tensiune între Paris şi Berlin, care au idei diferite cu privire la mijloacele de a lupta, spre exemplu, contra exploziei preţurilor la energie.

Conform Palatului Elysée, ‘cu privire la aceste trei teme au fost create grupuri de lucru de reflecţie care vor aduce cele două guverne să lucreze strâns în zilele următoare în vederea etapelor viitoare’.

Macron şi Scholz au convenit, de asemenea, să discute ‘înaintea şi după’ vizita în scurt timp în China a cancelarului german şi deplasarea în SUA a preşedintelui francez.

Citește și: Poliţia rusă a luat ‘la puricat’ casa jurnalistei Ksenia Sobciak

Întâlnirea nu a fost urmată de o declaraţie comună a celor doi lideri, care au avut o scurtă apariţie împreună în faţa cameramanilor în curtea Palatului Elysée.

Diferendele – mai ales în privinţa mai multor proiecte industriale comune, de la avionul de luptă la viitor tanc franco-german – s-au agravat de la declanşarea ofensivei ruse în Ucraina, menţionează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.