X

Scholz respinge criticile partenerilor din UE: Este foarte clar că Germania a acţionat în mod foarte solidar

Germania a fost “foarte solidară” în cadrul Uniunii Europene, a afirmat joi seară, la summitul Consiliului European, cancelarul Olaf Scholz, respingând criticile referitoare la planul Berlinului de a aloca subvenţii de 200 de miliarde de euro pentru compensarea tarifelor la gaze şi electricitate , informează mediafax.

“Este foarte clar că Germania a acţionat în mod foarte solidar”, a declarat Olaf Scholz, conform publicaţiei Handelsblatt, argumentând că Berlinul acţionează pentru protejarea cetăţenilor şi a economiei.

Citește și : SUA: Val de inculpări în urma unor transferuri de tehnologie în Rusia

“Exact la fel procedează Franţa, Italia, Spania şi multe alte ţări”, a subliniat Olaf Scholz.

Comisia Europeană, Franţa şi Polonia au criticat planul Guvernului Olaf Scholz de a aloca subvenţii de 200 de miliarde de euro pentru plafonarea tarifelor mari la energie, denunţând practici neconcurenţiale. Scholz se opune unui plan european de plafonare a preţurilor la importurile de gaze, argumentând că producătorii extracomunitari nu vor mai vinde Uniunii Europene.

Citește și : Liz Truss îşi anunţă demisia din funcţia de premier după 45 de zile de mandat

La rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a avertizat că nu ar fi bine ca Germania să se “autoizoleze” în cadrul Uniunii Europene, în contextul disputelor în materie de energie şi apărare. “Nu este bine nici pentru Germania, nici pentru Europa ca Germania să se autoizoleze. Este important să existe propuneri care să se bucure de un consens larg şi care să fie aprobate în unanimitate”, a declarat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Parisien, referindu-se la disputele bilaterale privind proiecte ale Uniunii Europene. Emmanuel Macron a avut o scurtă întâlnire cu Olaf Scholz cu ocazia reuniunii Consiliului European de la Bruxelles. Scholz urmează să se deplaseze la Paris miercurea viitoare, deşi reuniunea interministerială franco-germană a fost amânată din cauza disputelor.

Tags: berlinfrantagermaniaitaliaOlaf ScholzspaniaUE
Categorii: Diaspora