X

Scholz salută decizia lui Zelenski de a participa la summitul G7 la invitaţia sa

Cancelarul federal al Germaniei a salutat joi, de la Kiev, decizia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a participa la viitorul summit al G7, la sfârşitul lui iunie, în Bavaria, la invitaţia sa, informează AFP, potrivit agerpres

“Mulţumesc domnului Zelenski că a acceptat invitaţia mea de a participa la summitul G7”, ce se va desfăşura între 26 şi 28 iunie, în complexul Castelului Elmau (sudul Germaniei), a scris Scholz pe Twitter, fără a preciza dacă Zelenski, care nu a părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, se va deplasa în Bavaria sau va avea o intervenţie prin videoconferinţă.

Citește și :  De la ‘Watergate’ la ‘Partygate’: 50 de ani de la apariţia unui sufix asociat scandalurilor

“Am acceptat cu recunoştinţă invitaţia partenerilor noştri de a participa la evenimente internaţionale majore”, G7 în Germania şi, imediat după, un summit al NATO la Madrid, la invitaţia secretarului său general, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri seara preşedintele ucrainean pe Twitter.

Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi au început joi o vizită inedită “de susţinere” a Kievului, în timp ce Uniunea Europeană (UE) urmează să decidă săptămâna viitoare dacă îi acordă Ucrainei statutul oficial de candidat la aderare la UE, scrie AFP. Ei s-au deplasat şi la Irpin, una dintre suburbiile capitalei devastate în timpul primelor săptămâni de invazie rusă asupra Ucrainei.

Constatând pagubele, cancelarul german a denunţat “brutalitatea războiului de agresiune rus, ce vizează pur şi simplu să distrugă şi să cotropească”. “Civili nevinovaţi au fost loviţi, casele lor au fost distruse. Un oraş întreg a fost distrus, în condiţiile în care în acesta nu era nicio infrastructură militară”, a denunţat Scholz.

Cei patru lideri, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi şi Klaus Iohannis, s-au întors apoi în centrul Kievului pentru discuţii cu preşedintele Zelenski, înaintea unei conferinţe de presă comune.

Citește și : Consiliului Europei constată progrese şi lipsuri în protecţia femeilor din România împotriva violenţei

Ţările membre ale UE urmează să decidă, în timpul unui summit pe 23-24 iunie, dacă îi acordă într-o primă fază Ucrainei statutul oficial de candidată la aderare, începutul unui proces de negocieri ce ar putea dura ani de zile. Comisia Europeană urmează să vină cu o recomandare vineri.

Tags: BavariaElmauG7videoconferinţăVolodimir Zelenski
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina