Scholz spune că Ucraina trebuie să ajute la repararea relaţiilor după vizita refuzată a preşedintelui Steinmeier

Publicat:

Cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat miercuri Ucraina să ajute la deblocarea unui impas diplomatic stânjenitor, după ce preşedintele ţării a fost oprit să viziteze Kievul din cauza nemulţumirilor legate de sprijinul său trecut pentru o apropiere de Rusia, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Andrii Melnik, ambasadorul Ucrainei în Germania, l-a numit pe Scholz “cârnat de ficat ofensat” pentru că a refuzat să se deplaseze în Ucraina până când preşedintele Frank-Walter Steinmeier nu va fi binevenit acolo.


Citește și : Solidaritatea în cadrul UE, esenţială pentru a ajuta Ucraina şi a pune capăt războiului

“Este o problemă pentru guvernul german şi pentru poporul german faptul că preşedintelui i s-a cerut să nu vină”, a declarat presei Scholz după o reuniune a cabinetului său.

“Ucraina trebuie, de asemenea, să-şi joace rolul”, a spus el, fără a preciza cum.

Disputa duce la o întorsătură jenantă în relaţiile între cele două ţări, într-un moment în care opoziţia Germaniei faţă de invazia Rusiei este crucială pentru Ucraina, dată fiind greutatea sa în UE şi deliberările blocului comunitar asupra sancţiunilor împotriva Rusiei.

Steinmeier a plănuit să viziteze capitala ucraineană în aprilie, dar călătoria a fost în cele din urmă anulată, provocând un scandal în Germania unde decidenţii fac eforturi de a renunţa la o strategie de durată aşa-numită “Wandel durch Handel” (Schimbare prin comerţ) în relaţiile cu Rusia.

Steinmeier, care este şi el membru al Partidului Social-Democrat (SPD) german al lui Olaf Scholz, a fost multă vreme considerat un adept al reconcilierii cu Moscova, dar între timp a recunoscut că a făcut greşeli.

Media germane au relatat anterior că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat vizita lui Steinmeier la Kiev din cauza sprijinului său de durată pentru gazoductul Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania şi care a fost suspendat cu câteva zile înainte ca Rusia să-şi înceapă invazia în Ucraina, pe 24 februarie.

Citește și : Ruşii trag cu rachete de pe submarinele din Marea Neagră şi avertizează din nou NATO: ‘Orice transport de arme reprezintă o ţintă!’

Scoţând în evidenţă întârzierea guvernului în a trimite pe cineva în Ucraina, principalul lider al opoziţiei, Friedrich Merz, din cadrul Uniunii Democrat-Creştine (CDU), a vizitat marţi statul devastat de război.

Scholz a spus că a fost în contact cu rivalul său politic pe durata călătoriei, în timpul căreia Merz a vizitat localitatea bombardată Irpin înainte de a se întâlni la Kiev cu Volodimir Zelenski.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata ucraineană a înaintat 28-35 de km în interiorul provinciei Kursk; Rusia creează grupări militare de apărare a zonelor de graniţă

Armata ucraineană a înaintat 28-35 de km în interiorul provinciei Kursk; Rusia creează grupări militare de apărare a zonelor de graniţă Armata ucraineană a înaintat...

O diplomată a ambasadei SUA, convocată la MAE rus după ce jurnalişti americani au realizat reportaje în provincia Kursk

O diplomată a ambasadei SUA, convocată la MAE rus după ce jurnalişti americani au realizat reportaje în provincia Kursk Rusia a anunţat marţi convocarea unei...

În Ternopil, Ucraina, concentrația de clor în aer este de 4-10 ori mai mare decât limitele normale

În Ternopil, Ucraina, concentrația de clor în aer este de 4-10 ori mai mare decât limitele normale Forțele de ocupație au atacat Ucraina în noaptea...

Parlamentul Ucrainei a adoptat un proiect de lege care interzice Biserica Ortodoxă Rusă

Parlamentul Ucrainei a adoptat un proiect de lege care interzice Biserica Ortodoxă Rusă Parlamentul ucrainean a adoptat pe 20 august un proiect de lege care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.