Scholz: Ucraina nu a consultat Germania cu privire la incursiunea sa surpriză din Rusia

Publicat:

Scholz: Ucraina nu a consultat Germania cu privire la incursiunea sa surpriză din Rusia

Cancelarul german Olaf Scholz, aflat în vizită la Chişinău, a declarat miercuri că Ucraina nu a consultat Berlinul cu privire la incursiunea sa surpriză din Rusia, declanşată la 6 august, şi a spus că se aşteaptă ca această operaţiune militară să fie limitată în timp şi ca teritoriu, relatează Reuters.

Vorbind în cadrul unei conferinţe de presă după discuţiile cu preşedinta Maia Sandu la Chişinău, Scholz a declarat că Berlinul monitorizează îndeaproape evoluţiile după incursiune, potrivit stiripesurse.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Liderii ucraineni au prezentat atacul drept o dovadă a faptului că armata lor poate încă să reuşească în operaţiuni ofensive şi poate încă să surprindă. Rusia a promis că va respinge incursiunea.

„Ucraina şi-a pregătit operaţiunea militară din regiunea Kursk în foarte mare secret şi fără feedback, ceea ce se datorează cu siguranţă situaţiei”, a declarat Scholz. „Aceasta este o operaţiune foarte limitată în termeni de spaţiu şi, probabil, şi în termeni de timp”, a adăugat el.

Pe de altă parte, Scholz a declarat că Germania va continua să fie „cel mai mare susţinător al Ucrainei în Europa”, după controversele din ultimele zile cu privire la ceea ce unii au numit o ezitare în sprijinul german pentru Kiev din cauza politicii interne bugetare. Coaliţia tripartită incomodă condusă de Scholz, care s-a străduit să ajungă la un acord cu privire la buget, intenţionează să îşi reducă la jumătate ajutorul anul viitor, pariind că deficitul va fi compensat de un plan G7 de a împrumuta Ucraina cu 50 de miliarde de dolari.

Scholz a declarat că planul G7 de a utiliza veniturile din activele ruseşti îngheţate pentru a acorda Ucrainei împrumuturile a fost „solicitant din punct de vedere tehnic, dar clarificat din punct de vedere politic” şi va oferi Ucrainei o creştere considerabilă a sprijinului. „Cu cele 50 de miliarde de dolari, împreună cu fondurile puse la dispoziţie la nivel naţional, va fi mai mult decât ceea ce a fost disponibil până în prezent pentru Ucraina în ceea ce priveşte sprijinul”, a spus el.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

În ceea ce priveşte Moldova, Scholz şi-a reiterat sprijinul faţă de ceea ce el a numit eforturile de destabilizare ale Rusiei. Olaf Scholz a mai vizitat Republica Moldova pe 1 iunie anul trecut, cu ocazia Summitului Comunităţii Politice Europene, alături de alţi lideri europeni. Ultima vizită bilaterală a unui cancelar german în Republica Moldova a avut însp loc acum 12 ani, pe 22 august 2012, când Angela Merkel a fost prezentă la Chişinău. Aceasta a marcat prima vizită a unui cancelar german în istoria Republicii Moldova.

Potrivit NewsMaker, presa germană scrie că discuţiile de miercuri ale lui Scholz cu oficialii de la Chişinău se vor concentra pe aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, riscurile de securitate generate de războiul din Ucraina şi sprijinul suplimentar pe care Germania îl poate oferi în continuare ţării. Unele surse sugerează că această vizită este esenţială în ajunul alegerilor prezidenţiale din toamnă, în condiţiile în care forţele pro-ruse de la Chişinău fac eforturi de a schimba direcţia pro-europeană a ţării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Se caută gondolieri. Veneţia încearcă să ocupe locurile vacante în profesia care defineşte oraşul

Se caută gondolieri. Veneţia încearcă să ocupe locurile vacante în profesia care defineşte oraşul Primăria Veneţiei a anunţat că este în căutare de noi gondolieri....

Cinci persoane, inclusiv doi medici, arestate în urma morţii actorului Matthew Perry

Cinci persoane, inclusiv doi medici, arestate în urma morţii actorului Matthew Perry Cinci persoane au fost arestate şi puse sub acuzare pentru moartea actorului Matthew...

A secat cascada din apropierea Mănăstirii Saharna, din raionul Rezina

A secat cascada din apropierea Mănăstirii Saharna, din raionul Rezina A secat cascada din apropierea Mănăstirii Saharna, din raionul Rezina, unul dintre punctele turistice de...

NYT: Discursul pe care Biden n-ar fi dorit niciodată să-l rostească

NYT: Discursul pe care Biden n-ar fi dorit niciodată să-l rostească ”Îți mulțumim, Joe!”, scandau mulțimile în fața unui președinte înlăcrimat, mulțumindu-i pentru o viață întreagă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.