X

Sclavia sexuală reprezintă cea mai frecventă formă de trafic de persoane

Traficul de persoane în vederea exploatării sexuale este cea mai întâlnită formă de trafic de fiinţe umane în Uniunea Europeană, acest fenomen rămânând o formă structurală de violenţă contra femeilor, relevă un raport publicat miercuri de Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), în ajunul Zilei UE de combatere a traficului, potrivit unui comunicat al EIGE, transmite şi agerpres.

”Studiile noastre arată că traficul în vederea exploatării sexuale este înrădăcinat în inegalităţile între femei şi bărbaţi. Eforturile pentru combaterea traficului nu pot trece cu vederea originile specifice de gen ale acestei infracţiuni, care fac femeile şi fetele mai vulnerabile la trafic”, a subliniat directorul EIGE, Virginija Langbakk.

Citeşte şi: Închisoarea Guantanamo rămâne deschisă cel puţin 25 de ani

Raportul EIGE face parte dintr-un nou set de acţiuni prioritare prezentate de Comisia Europeană în decembrie 2017 şi reflectă angajamentele convenite în Declaraţia comună semnată de directorii unui număr de zece agenţii ale UE în iunie.

”Cred că raportul va ajuta multe femei şi fete care au suferit incomensurabil de pe urma traficanţilor. De asemenea, el va ajuta statele membre să transpună în acţiune obligaţia lor juridică de a adopta măsuri specifice de gen care ţin cont de forma de exploatare căreia victimele au fost supuse”, a spus la rândul său Myria Vassiliadou, coordonatoare a UE pentru combaterea traficului.

Victimele acestui tip de trafic au dreptul la asistenţă, sprijin şi protecţie.

EIGE a analizat atât directiva UE privind combaterea traficului, cât şi directiva privind drepturile victimelor din perspectiva egalităţii de gen. De asemenea, EIGE şi Comisia Europeană au elaborat recomandări specifice pentru a ajuta statele membre să pună în practică directivele şi să monitorizeze progresul lor.

Citeşte şi: Israelul închide două puncte de trecere în Fâşia Gaza

În plus, strategiile naţionale pentru abordarea problemei traficului de persoane pentru exploatare sexuală trebuie să fie incluse într-o strategie naţională mai largă de combatere a violenţei bazate pe diferenţa de gen.

EIGE este un organism autonom al Uniunii Europene, care acţionează în cadrul politicilor şi iniţiativelor comunitare, fondat pentru a contribui la consolidarea promovării egalităţii de gen şi la lupta contra discriminării pe criterii de gen.

Tags: Comisia Europeană (CE)exploatare sexualăInstitutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE)trafic de persoaneUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora