SCLAVIE în Libia. Macron anunţă evacuarea urgentă a victimelor

Publicat:

Liderii a nouă ţări europene şi africane, precum şi ONU, Uniunea Europeană (UE) şi Uniunea Africană (UA) au decis să efectueze “operaţiuni de evacuare de urgenţă în următoarele zile sau săptămâni” a migranţilor victime ale traficanţilor în Libia, a anunţat miercuri preşedintele francez, Emmanuel Macron, transmite AFP, potrivit agerpres.

Această decizie a fost luată în cadrul unei reuniuni de urgenţă cu participarea UE, UA, ONU, Germaniei, Italiei, Spaniei, Nigerului, Libiei, Marocului şi Congo”, a spus Macron în faţa presei, în marja summitului Europa-Africa, ce se desfăşoară la Abidjan.


Citeşte şi: Coree de Nord a publicat zeci de fotografii de la lansarea ultimei sale rachete intercontinentale

La această reuniune, solicitată de Franţa, liderii au decis “o acţiune de extremă urgenţă pentru evacuarea din Libia a celor care o doresc”, a explicat şeful statului francez.

“Libia şi-a reafirmat acordul pentru a identifica taberele în care au fost identificate scene de barbarie (…) Preşedintele Sarraj şi-a dat acordul pentru ca să fie asigurat accesul”, a asigurat Macron.

“În al doilea rând, s-a decis de către UE, UA şi Naţiunile Unite o susţinere crescută pentru Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), pentru a ajuta la reîntoarcerea în ţara de origine a africanilor ce doresc acest lucru. Aceasta se va realiza în următoarele zile, în cooperare cu ţările de origine”, a arătat preşedintele francez.

Aceleaşi ţări au decis să stabilească “o cooperare strânsă cu o forţă operaţională, asociind serviciile lor de poliţie şi informaţii, cu o legătură puternică cu toate puterile nereprezentate, pentru a demantela reţelele şi finanţarea traficanţilor şi a-i aresta”, a adăugat Macron.

Citeşte şi: Trump o pune rapid la punct pe Theresa May: ‘Concentrează-te pe terorismul islamic radical din UK! Noi suntem bine’

El a mai explicat că UE, UA şi ONU s-au angajat de asemenea să îngheţe activele traficanţilor identificaţi, iar UA va constitui o comisie de anchetă.

Totodată, participanţii la reuniunea de miercuri au decis să implementeze o comunicare în sprijinul africanilor, pentru a-i feri pe aceştia să mai cadă victime “cântecelor de sirenă” ale traficanţilor de fiinţe umane.

Imagini difuzate la începutul acestei luni de către CNN au arătat ceea ce părea a fi o licitaţie de sclavi în Libia, unde erau vânduţi migranţi contra sumei de 400 de dolari de persoană.

Libia, confruntată cu haos de la înlăturarea de la putere, în 2011, a dictatorului Muammar Gaddafi, a devenit principalul punct de plecare pentru migranţii şi refugiaţii care încearcă să ajungă în Europa. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o serie de recomandări în legătură...

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că ne așteaptă un weekend cu vreme instabilă. Vremea va...

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.