X

SCLAVIE în Libia. Macron anunţă evacuarea urgentă a victimelor

Liderii a nouă ţări europene şi africane, precum şi ONU, Uniunea Europeană (UE) şi Uniunea Africană (UA) au decis să efectueze “operaţiuni de evacuare de urgenţă în următoarele zile sau săptămâni” a migranţilor victime ale traficanţilor în Libia, a anunţat miercuri preşedintele francez, Emmanuel Macron, transmite AFP, potrivit agerpres.

Această decizie a fost luată în cadrul unei reuniuni de urgenţă cu participarea UE, UA, ONU, Germaniei, Italiei, Spaniei, Nigerului, Libiei, Marocului şi Congo”, a spus Macron în faţa presei, în marja summitului Europa-Africa, ce se desfăşoară la Abidjan.

Citeşte şi: Coree de Nord a publicat zeci de fotografii de la lansarea ultimei sale rachete intercontinentale

La această reuniune, solicitată de Franţa, liderii au decis “o acţiune de extremă urgenţă pentru evacuarea din Libia a celor care o doresc”, a explicat şeful statului francez.

“Libia şi-a reafirmat acordul pentru a identifica taberele în care au fost identificate scene de barbarie (…) Preşedintele Sarraj şi-a dat acordul pentru ca să fie asigurat accesul”, a asigurat Macron.

“În al doilea rând, s-a decis de către UE, UA şi Naţiunile Unite o susţinere crescută pentru Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), pentru a ajuta la reîntoarcerea în ţara de origine a africanilor ce doresc acest lucru. Aceasta se va realiza în următoarele zile, în cooperare cu ţările de origine”, a arătat preşedintele francez.

Aceleaşi ţări au decis să stabilească “o cooperare strânsă cu o forţă operaţională, asociind serviciile lor de poliţie şi informaţii, cu o legătură puternică cu toate puterile nereprezentate, pentru a demantela reţelele şi finanţarea traficanţilor şi a-i aresta”, a adăugat Macron.

Citeşte şi: Trump o pune rapid la punct pe Theresa May: ‘Concentrează-te pe terorismul islamic radical din UK! Noi suntem bine’

El a mai explicat că UE, UA şi ONU s-au angajat de asemenea să îngheţe activele traficanţilor identificaţi, iar UA va constitui o comisie de anchetă.

Totodată, participanţii la reuniunea de miercuri au decis să implementeze o comunicare în sprijinul africanilor, pentru a-i feri pe aceştia să mai cadă victime “cântecelor de sirenă” ale traficanţilor de fiinţe umane.

Imagini difuzate la începutul acestei luni de către CNN au arătat ceea ce părea a fi o licitaţie de sclavi în Libia, unde erau vânduţi migranţi contra sumei de 400 de dolari de persoană.

Libia, confruntată cu haos de la înlăturarea de la putere, în 2011, a dictatorului Muammar Gaddafi, a devenit principalul punct de plecare pentru migranţii şi refugiaţii care încearcă să ajungă în Europa. 

Tags: AbidjanacordEmmanuel MacronfrantalibiaONUOrganizaţia Internaţionala pentru Migraţie (OIM)sclavieUniunea Africană (UA)uniunea europeana
Categorii: Știrile zilei