X

Școala va începe pe 2 septembrie în municipiul Chișinău

Școala va începe pe 2 septembrie în municipiul Chișinău

Viceprimarul municipiului Chișinău, Ilie Ceban, a solicitat Direcției generale educație, tineret și sport să elaboreze un ordin prin care să decidă ca ziua de luni, 2 septembrie, să fie prima zi de școală din anul de învățământ 2024 – 2025. Solicitarea a fost făcută la ședința serviciilor municipale după ce ministerul de resort a lăsat la discreția administrațiilor școlare să decidă desfășurarea careului de început de an școlar fie pe 1 sau 2 septembrie, transmite IPN.

Ilie Ceban a remarcat că libertatea de a alege când să înceapă anul școlar, pe 1 sau pe 2 septembrie, a creat „presiune pe părinți, elevi și cadrele didactice”, potrivit voceabasarabiei.md.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

În contextul subiectului despre școală, Daniela Munca-Aftenev, șefa adjunctă DGETS, a precizat că în cele 94 de licee publice și private care au organizat concursul de admitere au fost înmatriculați peste 4,9 mii de elevi, repartizați în 206 clase. 63 de instituții de învățământ liceal mai dețin 711 locuri libere, care pot fi completate în baza cererilor solicitanților până la data de 15 septembrie.

Totodată, în clasa I au fost înscriși peste 8,6 mii de copii, cu 87 de copii mai mulți decât anul precedent. Cifra este totuși mai mică față de planul de înmatriculare de 10,4 mii de copii.

Daniela Munca-Aftenev a mai comunicat că în semestrul I pentru clasele primare vor fi organizate grupe cu program prelungit, cu finanțare din bugetul municipal. În perioada 1-15 septembrie, părinții sau reprezentanții legali ai copiilor sunt îndemnați să depună o cerere pentru frecventarea grupelor cu program prelungit.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Vitalie Mihalache, șeful Direcției generale mobilitate urbană, a declarat că abonamentele anuale de călătorie în transportul public pentru elevii claselor I-IV, repartizate pentru anul de studii 2023-2024, sunt valabile până la sfârșitul lunii octombrie. „Până la această dată urmează a fi tipărite și repartizate în școlile municipale abonamentele pentru următorul an de studii, în baza solicitării Direcției generale educație, tineret și sport”, a precizat Vitalie Mihalache. În anul 2023, au fost emise peste 45 de mii de abonamente anuale pentru elevii claselor I-IV.

Tags: chisinauscoala
Social