Instituțiile de învățământ care ar accepta donații din partea politicienilor afiliați lui Ilan Șor, care au participat la careuri solemne din acest an, riscă să fie excluse din proiectele de finanțare atrase de Ministerul Educației și Cercetării. Acestea vor fi înlocuite cu alte instituții care, la fel, au solicitat să fie implicate în finanțare, a precizat Ministerul într-un răspuns la o solicitare depusă de IPN.

„Ministerul Educației și Cercetării condamnă prezența la evenimentele de început de an școlar în cadrul instituțiilor de învățământ a politicienilor afiliați lui Ilan Șor, persoană condamnată la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și acceptarea donațiilor din partea grupărilor criminal-organizate, or aceste donații provin din surse dubioase, care nu-și au locul în sistemul educaționalˮ, a declarat MEC.

Ministerul a comunicat că „actualmente este în proces de examinare a tuturor situațiilor pentru a concretiza dacă aceste donații au fost acceptate de managerii instituțiilor de învățământ, sau doar au fost declarații de donații făcute de persoanele afiliate grupărilor criminal-organizate, iar managerii instituțiilor au refuzat aceste oferteˮ.

Criteriile pentru selectarea școlilor pentru renovări sau dotări, respectiv participarea în diverse proiecte, sunt stabilite de fiecare donator în parte, a menționat MEC.

În unele școli la careuri solemne din acest an, dedicate începerii anului de studii, au participat politicienii afiliați grupului Șor, membri ai blocului politic „Victorie”, care au transmis certificate de cadou și donații.