Scoţia ar putea menţine PERMANENT unele restricţii anti-covid

Publicat:

Guvernul scoțian dorește ca unele restricţii de urgență anti-Covid-19 să devină permanente, inclusiv capacitatea de a impune lockdown-uri și de a închide școli, transmite BBC.

Majoritatea restricţiilor pandemice urmează să expire în martie 2022, dar miniștrii se consultă pentru a face unele permanente.


Aceasta ar putea include modificări care îngreunează evacuarea chiriașilor și posibilitatea de a elibera deținuți mai devreme.

Viceprim-ministrul John Swinney a declarat că unele modificări aduse de pandemie au avut un „beneficiu demonstrabil pentru oameni”.

Cu toate acestea, conservatorii au declarat că această mișcare a arătat că miniștrii scoțieni nu sunt “dispuși să renunțe la controlul asupra vieții oamenilor”.

Parlamentarii au semnat o serie de restricţii de urgență pentru guvernul scoțian la începutul pandemiei și au fost de acord să le extindă de mai multe ori. Ei ar putea încă să accepte să le prelungească cu încă șase luni începând din martie 2022.

Chiar şi aşa, miniștrii analizează dacă ar trebui adoptată o nouă legislație pentru ca unele dintre modificări să rămână permanente.

Multe dintre propuneri vizează focarele viitoare de Covid-19 – sau răspândirea oricărui alt virus infecțios care prezintă un risc serios pentru sănătatea publică.

Consultarea guvernului afirmă că acest lucru ar însemna că „miniștrii pot răspunde eficient și rapid la orice amenințări viitoare pentru sănătatea publică din Scoția”.

În plus față de posibilitatea de a impune viitoare lockdown-uri și de a restrânge întrunirile, miniștrii ar putea, de asemenea, să dispună închiderea școlilor „în timpul pandemiei” sau pentru orice focar viitor al unei boli infecțioase, atâta timp cât ei cred că este „necesar și proporțional “, iar medicul șef şi-ar da acordul.

Printre planurile pentru sistemul de justiție se numără solicitările pentru continuarea competențelor care să permită eliberarea timpurie a deținuților și să permită oamenilor să ia parte la procesele judiciare de la distanță.

Guvernul susține că ar fi „prudent să extindem restricţiile” stabilite spre începutul pandemiei, astfel încât miniștrii să poată alege „să ordone eliberarea grupurilor de deţinuţi” pentru a atenua presiunea asupra sistemului penitenciar.

Aproape de începutul pandemiei, 348 de deţinuţi au fost eliberați cu până la 90 de zile mai devreme de la sentințe, chiar dacă condamnații pentru violență domestică, hărțuire sau infracțiuni legate de Covid au fost excluși automat.

Consultarea sugerează, de asemenea, o trecere permanentă la mai multe opțiuni digitale, inclusiv înregistrarea de la distanță a deceselor sau nașterilor, a ședințelor consiliului și documentelor electronice ale instanței.

Swinney, care este și secretarul de recuperare Covid, a declarat: „Vrem să ne asigurăm că eliminăm măsurile care nu mai sunt necesare pentru a răspunde pandemiei, păstrându-le în același timp pe cele unde există beneficii demonstrabile pentru locuitorii Scoției.

„Aceasta este o oportunitate de a menține schimbările care au fost bineprimite de oamenii care acum nu vor să piardă transformările care au fost inovatoare, benefice și au sporit accesul la servicii.

„Deși pandemia a fost incredibil de perturbatoare, urgența sa a forțat serviciile publice pe care ne bazăm să se adapteze și să continue și să funcţioneze, conducând ritmul adoptării digitale și, în unele cazuri, modalități mai eficiente de lucru.

„Pe măsură ce intrăm în faza de recuperare, avem acum o oportunitate unică de a ne imagina din nou modul în care serviciile de sănătate și asistență socială, învățare și justiție pot fi proiectate și furnizate în jurul vieții și nevoilor oamenilor care le folosesc.”

El a adăugat: „Ne menținem angajamentul de a expira sau de a suspenda orice dispoziții existente care nu mai sunt necesare și vom continua să raportăm Parlamentului la fiecare două luni cu privire la utilizarea oricăror competențe temporare”.

Publicul va avea 12 săptămâni pentru a-și împărtăși opiniile înainte ca perioada de consultare să se încheie pe 9 noiembrie.

Murdo Fraser, parlamentar conservator scoțian, a declarat că restricţiile sunt „destinate să fie măsuri temporare” și că încercările miniștrilor de a le face permanente sunt „un semn clar că nu sunt dispuși să renunțe la controlul asupra vieții oamenilor”.

‘Având în vedere că marea majoritate a restricțiilor Covid au fost relaxate, scoțienii vor pune întrebări serioase cu privire la motivul pentru care aceste legi ar trebui să rămână în vigoare permanent’, spune Fraser

“Este o cale periculoasă de a merge în jos pentru a permite miniștrilor să pună în aplicare puteri radicale asupra societății pe un capriciu”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Statele Unite anunţă un nou ajutor militar de 2,3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Statele Unite anunţă un nou ajutor militar de 2,3 miliarde de dolari pentru Ucraina Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat marţi un nou...

Kasparov: R.Moldova, care are alegeri prezidenţiale în octombrie, este o ‘ţintă naturală’ a Rusiei

Kasparov: R.Moldova, care are alegeri prezidenţiale în octombrie, este o 'ţintă naturală' a Rusiei Fostul campion mondial la şah Garry Kasparov, devenit în ultimii ani...

Cireșele din Moldova gata pentru export datorită unei noi linii automatizate de sortare și ambalare a fructelor

Cireșele din Moldova gata pentru export datorită unei noi linii automatizate de sortare și ambalare a fructelor Producătorii de cireșe din Republica Moldova își pot...

Trei agenți ai FSB, arestați la Odesa. Folosirea perucilor, ca metodă de a scăpa de urmărire

Trei agenți ai FSB, arestați la Odesa. Folosirea perucilor, ca metodă de a scăpa de urmărire Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a transmis că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.