X

Scoţia verifică implicarea STASI în atentatul de la Lockerbie

Procurori din Scoţia investighează posibila implicare a unor foşti agenţi Stasi în atentatul de la Lockerbie din decembrie 1988, relatează joi The Times Scotland, potrivit agerpres.

Potrivit publicaţiei citate, oficiali ai Biroului Coroanei examinează rolul serviciului de informaţii est-german în atentatul de la Lockerbie şi foşti agenţi au fost interogaţi în Germania la cererea lor.

Citește și: Ani grei de închisoare pentru zeci de avocați turci

În atentatul comis asupra zborului 103 al companiei Pan Am, care efectua cursa Londra-New York pe 21 decembrie 1988, au fost ucise 259 de persoane aflate la bordul avionului şi alte 11 la sol. Un număr de 11 locuitori din Dumfries şi Galloway au murit când avionul s-a prăbuşit peste casele lor, fiind cel mai grav act terorist din Marea Britanie.

Fostul ofiţer de informaţii libian Abdelbaset al-Megrahi, singurul care a fost condamnat în legătură cu acest atentat, a murit în 2012 după ce a fost eliberat din închisoare din motive umanitare.

Anchetatorii nu cred că Al-Megrahi a acţionat singur şi alţii, inclusiv rude ale unor victime, consideră că el a fost condamnat pe nedrept şi familia sa solicită permisiunea legală pentru un nou apel împotriva condamnării sale.

Citește și: Explozii puternice la Kabul, la sărbătoarea Anului Nou. Cel puțin doi oameni au murit

“Procurorii şi poliţia, care lucrează cu guvernul britanic şi cu colegii din SUA, vor continua să urmărească această anchetă, cu unicul scop de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei care au acţionat împreună cu Al-Megrahi”, a afirmat un purtător de cuvânt al Biroului Coroanei.

“Deoarece aceasta este o investigaţie penală în curs de desfăşurare, nu ar fi oportun să comentez”, a precizat el.

Condamnat la 27 de ani închisoare pentru atentatul comis la Lockerbie în decembrie 1988, Al-Megrahi, bolnav de cancer, a fost eliberat din considerente umanitare în 2009, iar în 2012 a decedat. 

Tags: Abdelbaset al Megrahiagenţi StasiatentatDumfriesGallowayLockerbielondranew yorkPan Amscotia
Categorii: Diaspora