X

Scriitoarea Svetlana Aleksievici a plecat din Belarus pentru a urma un tratament medical în Germania

Scriitoarea Svetlana Aleksievici, laureata premiului Nobel pentru literatură pe anul 2015 şi una dintre ultimele personalităţi ale opoziţiei din Belarus aflate încă în libertate, şi-a părăsit ţara natală pentru a urma un tratament medical în Germania, a anunţat una dintre colaboratoarele sale, citată de AFP şi Reuters, potrivit agerpres.  

Scriitoarea este membru senior în Consiliul de Coordonare al opoziţiei belaruse, vizat de autorităţile din această ţară în contextul protestelor în masă organizate în Belarus împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Vezi și : Aleksei Navalnîi confirmă vizita lui Merkel

Svetlana Aleksievici a călătorit în Germania pentru a urma un tratament medical şi din motive profesionale, a precizat una dintre prietenele sale, Maria Voiteşonok.

“Peste o lună, se va întoarce în Belarus. Nu renunţă la activităţile sale de membru în Consiliul de Coordonare”, organismul format de opoziţia belarusă, a adăugat aceeaşi sursă.

“În urmă cu două luni, trebuia să meargă la medic, dar acest lucru a fost împiedicat de noul coronavirus şi de evenimentele politice”, a mai spus Maria Voiteşonok, subliniind că Svetlana Aleksievici intenţionează să se deplaseze în Italia după perioada pe care o va petrece în Germania

Citește și : Armenia cere la CEDO măsuri împotriva Azerbaidjanului

Svetlana Aleksievici este singurul membru rămas în libertate din prezidiul Consiliului de Coordonare, format din şapte personalităţi pentru a promova o tranziţie a puterii din Belarus.

Toţi ceilalţi au fost fie arestaţi, fie constrânşi să se refugieze în exil, aşa cum a făcut-o şi coordonatoarea mişcării de contestare a puterii politice din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care s-a refugiat în Lituania.

Scriitoarea Svetlana Aleksievici, în vârstă de 72 de ani, a fost intimidată la începutul lunii septembrie de un grup de necunoscuţi care s-au reunit în proximitatea locuinţei sale şi au contactat-o la interfon şi la telefon. Ea a primit sprijinul diplomaţilor europeni, care s-au deplasat la domiciliul ei pentru a o susţine.

Belarusul este zguduit de la începutul lunii august de o amplă mişcare de proteste faţă de realegerea considerată frauduloasă a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din anul 1994.

Până în prezent, preşedintele Lukaşenko a refuzat să dialogheze cu opoziţia, iar manifestaţiile organizate cu regularitate în Belarus s-au încheiat cu sute de arestări.

Duminică, mai multe zeci de mii de persoane au participat la mitingul săptămânal al opoziţiei pe străzile din Minsk, organizat în fiecare weekend după alegerile din 9 august, contestate de protestatari.

Tags: belarusgermaniaMaria VoiteşonokNobelSvetlana Aleksievici
Categorii: Diaspora