X

Scriitorul israelian David Grossman a câştigat Premiul Heine pe anul 2024

Scriitorul israelian David Grossman a câştigat Premiul Heine pe anul 2024

Oraşul german Dusseldorf îl recompensează pe scriitorul israelian David Grossman cu Premiul Heine pe anul 2024, o prestigioasă distincţie literară, a anunţat miercuri municipalitatea, potrivit DPA.

Grossman este ”unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai literaturii israeliene contemporane, devotat înţelegerii şi toleranţei nu doar în procesul de pace din Orientul Mijlociu”, a precizat, într-un comunicat de presă, primarul oraşului, Stephan Keller. Câştigătorul premiului primeşte suma de 50.000 de euro (55.820 de dolari), potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Grossman şi-a exprimat telefonic entuziasmul.

”O veste bună într-o perioadă când există atât de multe veşti proaste”, a spus scriitorul, citat de municipalitate. Jurnalist multipremiat, activist pentru pace şi scriitor, David Grossman s-a născut la Ierusalim în 1954. Războiul şi violenţa, care caracterizează viaţa de zi cu zi în Israel, sunt subiectul multor din cărţile sale.

De-a lungul timpului, a fost recompensat cu numeroase premii. A câştigat Booker International Prize în 2017, alături de traducătorul său, pentru romanul ”A Horse Walks into a Bar”. Romanul ”To the End of the Land” (2008) vorbeşte despre conflictul israeliano-palestinian.

Proza lui Grossman este impregnată cu o înţelegere profundă şi o apropiere empatică de oameni şi de conflictele aparent de nerezolvat ale acestora, a spus juriul premiului într-un comunicat. În discursurile şi eseurile sale, scriitorul a militat în mod constat pentru pace şi reconciliere în Orientul Mijlociu.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Premiul este donat de Dusseldorf, capitala celui mai populat land german, Renania de Nord-Westfalia, şi este acordat în onoarea poetului Heinrich Heine (1797-1856), născut în acest oraş.

Heine Prize se află la cea de-a 23-a ediţie. O ceremonie va avea loc în decembrie, în jurul zilei de naştere a lui Heinrich Heine, dar o dată exactă nu a fost anunţată.

Tags: David GrossmandusseldorfHeine
Diverse