Scriitorul Mario Vargas Llosa a susţine pe Keiko Fujimori la alegerile prezidenţiale din Peru

Publicat:

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, şi-a îndemnat compatrioţii să o susţină pe candidata de dreapta Keiko Fujimori în turul decisiv al alegerilor prezidenţiale din iunie, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Peruanii trebuie să voteze pentru Keiko Fujimori întrucât ea reprezintă răul mai mic şi, cu ea la putere, există mai multe şanse de salvare a democraţiei noastre’, a scris Varga Llosa în rubrica sa periodică din cotidianul spaniol El Pais.


Citeşte şi: UE şi SUA vor o soluţie de compromis în Georgia

Vargas Llosa, o figură marcantă în politica peruană de când a candidat la preşedinţie în 1990, pierzând în faţa lui Alberto Fujimori, tatăl lui Keiko, s-a plasat împotriva acesteia la precedentele ei candidaturi, în 2011 şi 2016. Sprijinul lui Vargas Llosa a fost văzut drept crucial pentru învingătorii din cele două scrutine, stângistul Ollanta Humala şi, respectiv, liberalul Pedro-Pablo Kuczynski.

La 6 iunie, Keiko Fujimori se va confrunta cu candidatul stângii radicale, Pedro Castillo, plasat pe locul întâi în primul tur de scrutin, desfăşurat la 11 aprilie.

Castillo, lider sindical şi profesor de şcoală primară, în vârstă de 51 de ani, a fost câştigătorul surprinzător al primului tur, după ce crescuse în sondaje în ultima perioadă.

Partidul său ‘Peru Liber’, care se autointitulează ‘stânga socialistă’, a promis să reformeze Constituţia pentru a slăbi elita economică şi să renegocieze contractele cu companiile miniere, de petrol, gaze şi telecomunicaţii, dar şi să naţionalizeze unele dintre acestea.

În articolul său, Vargas Llosa scrie că un Peru condus de Castillo va avea ‘toate caracteristicile unei societăţi comuniste’.

Keiko Fujimori este o figură foarte controversată, dat fiind că tatăl său se află în detenţie pentru încălcări ale drepturilor omului, comise în anii 1990, iar o reţea de corupţie condusă de principalul consilier al lui Alberto Fujimori, Vladimiro Montesinos, a infiltrat toate nivelurile puterii în timpul mandatelor sale.

Citeşte şi: Ruşii răspund cu aceeaşi monedă şi expulzează 20 de diplomaţi cehi – Black News

Keiko Fujimori a promis că, dacă va fi aleasă, îşi va graţia tatăl.

Vargas Llosa, un adversar ferm al familiei Fujimori timp de 30 de ani, i-a mai cerut candidatei actuale să apere democraţia, libertatea de exprimare, statul de drept şi să-l ţină în închisoare pe Montesinos. Scriitorul nu a menţionat însă subiectul graţierii lui Alberto Fujimori.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministra Sănătății a avut o întrevedere cu înalți oficiali ai OMS

Ministra Sănătății a avut o întrevedere cu înalți oficiali ai OMS Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a avut ieri, 1 iulie, o întrevedere cu înalți oficiali...

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea Comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a declarat marţi că acestea...

Usatîi vorbește despre ‘greșeala lui Spînu’: Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM

Usatîi vorbește despre 'greșeala lui Spînu': Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM Andrei Spînu greșește, atunci când spune că statul nu...

Alaiba îl acuză pe Ceban că susține business-ul rusesc: Cumpără membrane bituminoase pentru reparațiile din oraș de la o companie din Rusia

Alaiba îl acuză pe Ceban că susține business-ul rusesc: Cumpără membrane bituminoase pentru reparațiile din oraș de la o companie din Rusia Ministrul Economiei Dumitru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.