X

Scriitorul Thilo Sarrazin, exclus din Partidul Social-Democrat german pentru poziţiile ostile imigranţilor musulmani

Partidul Social-Democrat german (SPD), partener de coaliţie al cancelarului Angela Merkel, a decis joi să-l excludă din această formaţiune pe scriitorul Thilo Sarrazin, autorul mai multor bestseller-uri critice în special la adresa imigranţilor musulmani, scrie joi presa germană, citată de agenţia EFE, scrie agerpres.

Social-democraţii germani încearcă de mulţi ani îndepărtarea din partid a lui Thilo Sarrazin, care anul trecut a contestat o procedură disciplinară lansată de această formaţiune pentru a-l putea exclude. Comisia de arbitraj a SPD s-a pronunţat acum asupra acestei contestaţii, luând o decizie în favoarea excluderii, aşteptată să fie comunicată oficial vineri de secretarul general al SPD, Lars Klingbeil.

Citește și : Coronavirusul din China a ajuns în Singapore. Un prim caz de îmbolnăvire a fost confirmat

Thilo Sarrazin, în vârstă de 74 de ani, este membru al SPD de mai mult de patru decenii, timp în care, printre alte funcţii, a fost responsabil cu finanţele în landul Berlin, între 2002 şi 2009, şi apoi director al Bundesbank, până în 2010.

În acel an a publicat lucrarea “Deutschland schafft sich ab” (Germania se autodesfiinţează), a cărei idee de bază este că expansiunea islamului ameninţă Germania şi că valul de migranţi, în special musulmani, va determina descompunerea societăţii germane. Primul tiraj al cărţii a fost de 1,4 milioane de exemplare, devenind apoi cea mai vândută lucrare de non-ficţiune vândută în Germania în acest deceniu. Însă apariţia ei a provocat un scandal politic în urma căruia Sarrazin a fost nevoit să renunţe la mandatul său din Bundestag şi la funcţiile din SPD, rămânând simplu membru al partidului.

Această carte a fost urmată de altele scrise în acelaşi stil, cea de-a doua fiind ‘Feindliche Übernahme: Wie der Islam den Fortschritt behindert und die Gesellschaft bedroht” (Preluare ostilă: Cum islamul împiedică progresul şi ameninţă societatea), care a fost de asemenea un succes la capitolul vânzări.

Conducerea SPD a estimat că apariţia acestor lucrări scrise de un membru al formaţiunii a provocat daune partidului prin exprimarea unor idei care nu se înscriu în linia formaţiunii, astfel că a încercat în mod repetat să-l excludă pe Sarrazin, care însă a contestat de fiecare dată măsurile luate împotriva lui în cadrul partidului.

Citește și : ALERTĂ în Franța: Un prim caz suspect de îmbolnăvire cu coronavirusul din China

El a fost invitat de formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) să se alăture acestui partid, dar a refuzat, afirmând că doreşte să rămână în continuare un social-democrat.

Tags: Angela MerkelgermaniaLars KlingbeilSPDThilo Sarrazin
Categorii: Diaspora