Scumpirea lemnului de foc în Moldova: Gospodarii se grăbesc să se aprovizioneze înainte de iarnă

Publicat:

Scumpirea lemnului de foc în Moldova: Gospodarii se grăbesc să se aprovizioneze înainte de iarnă

Odată cu apropierea sezonului rece, cererea de lemne de foc în Moldova a crescut semnificativ, iar prețurile au înregistrat o creștere de aproape 10% comparativ cu anul trecut. Potrivit surselor, prețul unui metru ster de lemn a ajuns să depășească 1.000 de lei, față de 750 de lei în 2023.

Temperaturile scăzute din ultimele săptămâni au determinat gospodarii să se grăbească să își procure lemne de foc. La Ocolul Silvic din Strășeni, de exemplu, din cele 25.000 de metri cubi de lemn pregătiți pentru încălzire, au mai rămas mai puțin de jumătate. Lemnul de carpen este cel mai solicitat, cu un preț care se apropie de 1.000 de lei pe metru cub.


„Cei care doresc să cumpere lemne de foc ar trebui să se grăbească! Rămâne puțin stoc și cererea este foarte mare”, a declarat jurnalista Maria Rusnac.

Specialiștii din domeniu, precum Valeriu Ciubotaru, specialist principal la Moldsilva, confirmă că prețurile au crescut între 3 și 10%, în funcție de tipul de lemn și întreprindere. Acesta consideră că stocurile disponibile sunt suficiente pentru a satisface nevoile consumatorilor, deși în unele localități, lemnele de foc s-au vândut deja într-o proporție semnificativă.

La Ocolul Silvic din Strășeni, inginerul șef Sergiu Chihai a menționat că au fost vândute aproximativ 70% din lemnul tăiat, adică 17.000 de metri steri dintr-un total de 25.000 de metri steri.

Locuitorii din zonele afectate se preocupă să achiziționeze din timp cantitatea necesară de lemne pentru iarnă, deși nu toți au posibilitatea financiară de a face acest lucru. În general, cele mai potrivite specii de lemn pentru încălzirea sobelor sunt stejarul, carpenul sau salcâmul, datorită eficienței lor termice.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Primarul din Bălţi pune GPS pe toate microbuzele

Primarul din Bălţi pune GPS pe toate microbuzele De la 1 decembrie, niciun microbuz de rută nu va ieși pe traseu fără GPS. Declarația a...

A început tipărirea buletinelor de vot pentru secțiile de votare din țară

A început tipărirea buletinelor de vot pentru secțiile de votare din țară Comisia Electorală Centrală (CEC) a început tipărirea buletinelor de vot pentru referendumul republican...

Teheranul le cere statelor din Golf să nu permită utilizarea spaţiului lor aerian împotriva Iranului

Teheranul le cere statelor din Golf să nu permită utilizarea spaţiului lor aerian împotriva Iranului Teheranul le-a transmis statelor arabe din Golf că ar fi...

Vadim Krasnoselski acuză Chișinăul de blocadă economică în Transnistria

Vadim Krasnoselski acuză Chișinăul de blocadă economică în Transnistria Așa-numitul lider de la Tiraspol, din regiunea separatistă transnistreană, Vadim Krasnoselski, s-a întâlnit cu ambasadoarea Marii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.