X

Scurgeri periculoase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: ‘Risc major pentru siguranță’

Scurgeri periculoase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: ‘Risc major pentru siguranță’

O secțiune rusă a Stației Spațiale Internaționale (ISS), la care au fost detectate „fisuri și scurgeri de aer” este considerată un „risc maxim de siguranță”, potrivit unui raport al NASA.

„Cauza principală a scurgerii rămâne necunoscută”, se arată în raportul publicat joi de Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA), potrivit New York Post.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Identificată în interiorul unui tunel care se conectează la o stație de andocare, scurgerea este monitorizată încă din 2019 și a fost consemnată în documente oficiale din 2021. Cu toate acestea, NASA „a identificat o creștere a ratei de scurgere” în februarie anul trecut.

SUA colaborează cu programul spațial rus, Roscosmos, pentru a stabili sursa acestei scurgeri misterioase.

„Ambele agenții și-au restrâns atenția la sudurile interne și externe” în acest moment, menționează raportul.

Ce ar putea urma

În cel mai rău scenariu, rușii ar putea fi nevoiți să închidă permanent zona trapei din jurul scurgerilor, lăsând secțiunea lor cu doar trei porturi de andocare, notează publicația Ars Technica, care a precizat anterior (în iunie) că scurgerea a fost catalogată ca având cel mai înalt nivel de amenințare pe „matricea de risc” a ISS, atât pentru probabilitate, cât și pentru consecințe.

Potrivit raportului, în acea perioadă, ISS și Roscosmos s-au întâlnit pentru a trece în revistă „preocupările sporite legate de creșterea ratei scurgerilor”, iar rușii sunt „încrezători” că vor reuși să țină lucrurile sub control „înainte ca rata scurgerilor să atingă un nivel nesustenabil”.

„Cu toate acestea, NASA și Roscosmos nu au ajuns la un acord cu privire la punctul în care rata scurgerilor este nesustenabilă”, mai arată raportul.

Rămân întrebări cu privire la ce se va întâmpla cu Stația Spațială Internațională după anul 2030.

Certificările de siguranță, în sarcina Boeing

NASA se bazează pe producătorul Boeing pentru testarea și analizarea „structurilor critice”.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Oficialii NASA au declarat că au încredere în capacitatea Boeing de a face această certificare finală prin teste, previziuni și analize robuste la niveluri de utilizare și uzură dincolo de utilizarea maximă pentru a dezvolta cel mai conservator calendar”, în privința încheierii duratei de funcționarea a ISS, potrivit raportului.

Pe lângă alte câteva greșeli recente în aviația comerciale, compania Boeing este responsabilă de fabricarea navei spațiale defecte care a lăsat doi astronauți NASA blocați la bordul stației până la începutul anului 2025.

Compania l-a demis în urma acestui incident pe șeful aripii sale spațiale.

 

Tags: ISSNASA
Diverse