Se ieftinește gazul! Cu cât și de când?

Publicat:

Se ieftinește gazul! Cu cât și de când?

Se ieftinește gazul. Principalul furnizor de gaze naturale din R. Moldova a remis o solicitare în acest sens la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Citește și: Accident fatal la Ungheni


Potrivit lui Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, se cere o redu cere până la 13 347 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 12,5%.

„Principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor, sunt reducerea semnificativă a prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe spotul olandez TTF, precum o diminuare pronunțată a componentei de corectare a venitului reglementat al furnizorului pentru anul 2023”, menționează Ceban.

Potrivit adresării,  dacă noul tarif se va aplică începând cu 1 ianuarie 2024, acesta ar trebui să constituie circa 16 lei per metru cub pentru consumatorii care sunt racordați la rețelelor de presiune joasă, la care sunt conectați toți consumatorii casnici și o parte a consumatorilor non-casnici, o scădere cu 4% a tarifului.

De subliniat că reducerea moderată a tarifului pentru consumatorii racordați la rețelele de presiune joasă, se datorează modificării structurii consumului pe diferite niveluri de presiune, creșterii lungimii rețelelor de presiune joasă, precum și aprobării tarifelor noi pentru distribuția gazelor naturale din 8 iulie 2023.

Totuși, ținând cont de faptul că, potrivit legii, ANRE are la dispoziție 90 de zile pentru a revizui și a aproba noi tarife, și în această perioadă sunt acumulate devieri tarifare, care urmează să fie compensate consumatorului, SA „Moldovagaz” a creat câteva scenarii de aplicare a tarifelor, în funcție de data intrării acestora în vigoare.

În cazul în care tarifele se vor aplica din 1 martie 2024, la punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă, acestea vor constitui 9 927 lei pentru o mie de metri cubi, cu o scădere de 27,4%, presiunea medie – 11 003 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 23,5% mai puțin, iar în rețelele de presiune joasă – 14 671 lei pentru o mie de metri cubi, cu o diminuare de 12,3%.

Totodată, dacă prin decizia autorității de reglementare tarifele vor intra în vigoare la 1 aprilie 2024, prețul la presiune înaltă va constitui 9 121 lei pentru o mie de metri cubi (-33,3%), la presiune medie – 10 171 lei la mie de metri cubi (-29,3%), la presiune joasă – 13 720 lei pentru o mie de metri cubi (-18%).

Cel de-al treilea scenariu presupune aplicarea tarifelor noi de la 1 mai 2024. În acest caz, conform calculelor, în rețelele de presiune înaltă acestea ar trebui să fie de 8 512 lei pentru o mie de metri cubi (-37,7%), presiunea medie – 9 547 lei pentru o mie de metri cubi (-33,6%), iar presiunea joasă – 13 025 lei pentru o mie de metri cubi (-22,1%).

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.