Se întrevede un consens în rândul Celor 27 pentru acordarea statutului de ţări candidate la aderare Ucrainei şi Republicii Moldova

Publicat:

Un acord al Celor 27 privind acordarea statutului de ţări candidate Ucrainei şi Republicii Moldova pare să se întrevadă marţi, cu două zile înainte de un summit european în cadrul căruia decizia trebuie să se ia în unanimitate, au estimat mai mulţi miniştri europeni cu prilejul unei reuniuni la Luxemburg, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.   

Comisia Europeană a emis un aviz pozitiv vineri privind acordarea statutului de ţări candidate la aderare Ucrainei şi Republicii Moldova, care ar deschide calea unei aderări la finalul unui lung proces.


Citește și :  Prinţul William al Marii Britanii împlineşte 40 de ani

“Nu există nicio singură ţară căreia propunerea să-i pună probleme. Vom da dovadă de o mare unanimitate”, a dat asigurări ministrul luxemburghez al afacerilor externe, Jean Asselborn.

UE se pregăteşte să-i spună preşedintelui rus Vladimir Putin că “Ucraina face parte din Europa”, a adăugat el la sosirea la reuniune. O astfel de decizie “este importantă pentru Ucraina şi Moldova”, a subliniat el.

Omologul său danez, Jeppe Kofod, a cărui ţară a emis rezerve asupra acestor candidaturi, a declarat că Copenhaga “susţine total acordarea acestui statut” celor două foste republici sovietice. “Există multe obligaţii care trebuie îndeplinite” de către cele două ţări în vederea unei aderări şi “vom lucra în parteneriat” cu ele pentru a reuşi, a adăugat el.

“Un consens este pe cale să se întrunească”, a spus şi francezul Clément Beaune, ministru delegat pentru Europa, subliniind că discuţia privind extinderea “nu trebuie să pună sub semnul întrebării traiectoria europeană a Balcanilor occidentali”, care se află încă în antecamera UE.

Liderii Celor 27 se vor reuni joi dimineaţă cu cei din Balcanii occidentali înainte de Consiliul European. Patru ţări din această regiune sunt oficial candidate – Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Albania – şi alte două sunt potenţial candidate – Bosnia şi Kosovo.

Germania este în mod special ataşată de o accelerare a procesului de aderare în favoarea acestor ţări, în contextul în care negocierile oficiale încă nu au început cu Tirana şi Skopje.

Niciunul din ambasadorii Celor 27 nu s-a opus luni candidaturilor Kievului şi Chişinăului, potrivit mai multor surse diplomatice citate de AFP.

Discuţia a fost “foarte consensuală”, cu o “respectare unanimă” a avizelor Comisiei Europene cu prilejul reuniunii ambasadorilor, a declarat una dintre aceste surse pentru AFP.

Citește și : Iranul a executat un extremist sunit pentru uciderea a doi religioşi şiiţi

După mai multe zile de discuţii interne ale UE nu a apărut vreun semn de opoziţie în rândul Celor 27, au declarat trei diplomaţi şi pentru Reuters, referindu-se la acordarea statutului de ţară candidată Ucrainei.

Republica Moldova este şi ea aproape sigură că i se va acorda statutul de ţară candidată, susţin diplomaţii citaţi, dar Georgia trebuie să mai îndeplinească anumite condiţii, în special să depăşească blocajul politic din ţară.

Georgia, care de asemenea aspiră la aderarea la UE, trebuie să efectueze mai multe reforme înainte de a obţine statutul de ţară candidată, potrivit avizului Comisiei. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă luni la Tbilisi pentru a cere aderarea ţării la UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.