X

Se planifică investiții de milioane în decarbonizarea sectorului energetic

Se planifică investiții de milioane în decarbonizarea sectorului energetic

Republica Moldova va investi în următorii patru ani peste 25 de milioane de euro în decarbonizarea sectorului energetic, anunță responsabilii din cadrul Ministerului Energiei.

Citește și: Europenii varsă milioane în Moldova. Nouă acorduri semnate la Chișinău

Un Acord de finanțare între Guvern și Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) a fost semnat astăzi, în cadrul celei de-a cincea Conferințe Ministeriale a Parteneriatului pentru Moldova, care se desfășoară la Chișinău.

Împrumutul de program în valoare de 25 de milioane de euro oferit de AFD va contribui direct la decarbonizarea sectorului energetic al țării pe o perioadă de șase ani (2023-2028). Susținut de un grant de asistență tehnică de 5 milioane de euro din partea Uniunii Europene și implementat de filiala AFD, Expertise France, programul promovează utilizarea eficientă a resurselor energetice, îmbunătățește generarea de energie din surse regenerabile și crește eficiența energetică la nivel național. De asemenea, acesta urmărește consolidarea infrastructurii energetice a Moldovei, îmbunătățirea interconexiunilor electrice transfrontaliere și stabilirea unui cadru politic și de reglementare robust pentru a atrage investiții suplimentare în sectorul energetic.

Noul acord de finanțare marchează a doua tranșă a sprijinului AFD pentru agenda de reformă energetică a Moldovei, după implementarea cu succes a primei tranșe, în 2023. Programul de Tranziție Verde în Energie este esențial în procesul de aliniere a Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene, pentru îmbunătățirea securității energetice și promovarea dezvoltării durabile în fața provocărilor globale legate de climă.

Grupul AFD finanțează, sprijină și accelerează tranzițiile necesare către o lume mai echitabilă și mai reziliență. Activ în Republica Moldova din 2022, Grupul AFD are mandatul de a asista țara noastră în alinierea la standardele UE și în implementarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, îndreptându-se către o traiectorie de creștere incluzivă și cu emisii reduse de carbon.

De atunci, Grupul AFD a angajat 200 de milioane de euro în Moldova prin intermediul mai multor proiecte active în sectoarele energie, transporturi, protecția mediului și gestionarea forestieră.

Tags: Acord de împrumutAgenția Franceză de Dezvoltare (AFD)Ministerul Energieisectorului energetic
Știrile zilei