Se strică prietenia? Bulgaria consideră că Rusia reprezintă principala ameninţare externă

Publicat:

Guvernul Bulgariei consideră Rusia drept una dintre principalele ameninţări externe, potrivit unui raport de securitate naţională pe 2016, care a fost aprobat de către executivul de la Sofia şi trimis spre coordonare parlamentului, scrie în ediţia sa de miercuri cotidianul Sega, citat de agenţia bulgară de presă BTA, potrivit agerpres.

Pentru prima dată, notează sursa citată, un document guvernamental bulgar foloseşte astfel de termeni duri împotriva Moscovei. ”Acţiunile Rusiei reprezintă o sursă de instabilitate regională şi de ameninţare a obiectivului nostru cheie: o Europă unită, liberă şi paşnică”, se afirmă în raport.


Provocările în materie de securitate cresc, mai ales în zona Mării Baltice şi a Mării Negre, precum şi în estul Mării Mediterane, unde Rusia îşi consolidează capabilităţile militare şi îşi intensifică operaţiunile militare.

Citeşte şi: Jean-Claude Juncker anunţă: România trebuie să intre rapid în Schengen

La acestea se adaugă conflictele persistente de la periferia şi din vecinătatea Europei, care devin o sursă de instabilitate şi de insecuritate de durată”, se afirmă în document, care a fost semnat de către miniştrii guvernului şi personal de către premierul Boiko Borisov.

Autorii raportului analizează pe larg rolul Rusiei, mai ales într-o lumină negativă. O altă problemă semnalată este înrăutăţirea relaţiilor Rusiei cu NATO şi Uniunea Europeană.

Acestea pun la o încercare serioasă arhitectura de securitate europeană, consideră raportul. Riscurile pentru securitate naţională în 2016 includ de asemenea revendicări persistente sau noi din partea ţărilor vecine pentru existenţa unor minorităţi care nu se regăsesc în Bulgaria, pe fondul intensificării asimilării minorităţilor bulgare în alte ţări din regiune şi a încălcării drepturilor lor, continuarea ostilităţilor în Siria, presiunea migraţiei asupra Uniunii Europene, posibilitatea ca fluxul migratoriu să fie folosit pentru infiltrarea unor celule extremiste, Brexitul, se mai spune în raportul guvernamental bulgar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.