X

Sea-Watch duce răfuiala cu Italia la CEDO

ONG-ul german Sea-Watch a anunţat marţi că a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva Italiei după refuzul său de a primi 47 de migranţi salvaţi în Marea Mediterană, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cei 47 de migranţi au fost salvaţi în urmă cu 10 zile în largul coastelor Libiei de nava Sea-Watch 3, care navighează acum în largul Siciliei.

Citește și: Incident armat în SUA. Patru polițiști au fost împușcați! FOTO/VIDEO

Ministrul italian de interne Matteo Salvini, care a făcut din închiderea porturilor italiene pentru migranţi vârful de lance al acţiunii sale, a afirmat că ei pot să debarce, dar cu condiţia să plece în Germania sau în Olanda.

Însă pentru Sea-Watch, este vorba despre ‘o luare de ostatici politică’, a denunţat purtătorul de cuvânt al ONG-ului, Ruben Neugebauer.

Nava Sea-Watch 3 navighează sub pavilion olandez. Ruben Neugebauer a declarat însă că legile care guvernează apele internaţionale sunt clare: navele aflate în primejdie ‘trebuie să fie primite în cel mai apropiat port’.

Într-un caz similar în ianuarie, Uniunea Europeană a ajuns în cele din urmă la un acord pentru distribuirea între opt ţări europene a aproape 50 de migranţi blocaţi pe două nave, între care şi Sea Watch 3.

Citește și: Ce se întămplă astăzi în parlamentul britanic va atârna greu pe Brexit

Luni, Olanda a respins cererea Italiei de a-i primi pe cei 47 de migranţi, argumentând că nava sub pavilion olandez a acţionat ‘din proprie iniţiativă’. ‘Căpitanul navei Sea Watch 3 a găsit un port în apropiere pentru a-i debarca pe cei 47 de migranţi aflaţi la bord’, a spus guvernul olandez.

Salvini a avertizat că intenţionează să intenteze o acţiune în justiţie împotriva echipajului Sea-Watch.

Circa 113.482 de migranţi au traversat Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa anul trecut, potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi. 2.262 de persoane şi-au pierdut viaţa sau au dispărut în timpul acestei călătorii periculoase.

Tags: Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)germaniaitaliamarea mediteranaMatteo SalvinimigrantiolandaONGrefugiatiRuben NeugebauerSea-WatchSicilia
Categorii: Diaspora