Sebastian Kurz, criticat în PE pentru că Austria s-a retras din pactul mondial privind migraţiile

Publicat:

 Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz a fost criticat marţi în Parlamentul European pentru retragerea ţării sale din Pactul mondial al ONU cu privire la migraţii, în timpul preşedinţiei austriece a Uniunii Europene, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Nu am înţeles ce s-a întâmplat şi în continuare nu înţeleg”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, într-o intervenţie în PE privind bilanţul preşedinţiei austriece a UE, în a doua jumătate a lui 2018.


Citelște și: Zi crucială pentru Brexit în parlamentul britanic

Luarea de poziţie a lui Juncker l-a surprins pe Kurz, dar şi pe alţi membri ai Partidului Popular European (PPE), familia politică a celor doi lideri, mai ales că preşedintele CE îşi începuse intervenţia salutând un “bilanţ impresionant”.

Juncker a nuanţat apoi, evocând “o excepţie notabilă: semnalele negative emise de preşedinţia austriacă în ce priveşte Pactul ONU pentru migraţii”, “unica slăbiciune” a preşedinţiei austriece a UE. El a recunoscut apoi că a fost criticat pentru această luare de poziţie, însă a adăugat că “aceia care cred că remarca respectivă nu-şi are locul în această dezbatere se înşală”.

Şi reprezentanta grupului socialist Maria Joao Rodriguez a criticat “statele care nu s-au raliat Pactului privind migraţiile, în trena guvernului austriac”. “Nu înţelegem această atitudine”, a spus deputata portugheză. “Aţi insultat întreaga Uniune Europeană”, a acuzat copreşedinta Verzilor, Ska Keller. “Aţi acoperit de ruşine Uniunea Europeană refuzând semnarea acestui document”, a subliniat şi eurodeputatul grec din Stânga Unită Europeană, Dimitrios Papadimoulis. “Nu sunt singurul care gândeşte astfel. A spus-o şi Jean Claude Juncker, dar în termeni mai politicoşi, pentru că faceţi parte din aceeaşi familie”, a menţionat acesta.

Citește și: Armata americană menține trupele la granița cu Mexicul

Cancelarul austriac a participat la negocierea Pactului, dar a adoptat o poziţie ostilă, refuzând să-l semneze, sub presiunea partidului de extremă dreapta FPOe, membru al coaliţiei guvernamentale.

“O majoritate din Austria este împotrivă”, a insistat eurodeputatul austriac Harald Vlimskz, membru al FPOe, în intervenţia sa în numele grupului eurosceptic Europa libertăţii şi democraţiei directe (EFDD).

Cinci ţări au votat împotriva Pactului ONU privind migraţiile – SUA, Ungaria, Republica Cehă, Polonia şi Israel -, iar 12 s-au abţinut – între care Austria -, la ratificarea documentului în Adunarea generală a ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.