X

Sebastian Kurz recunoaște ‘responsabilitatea istorică aparte’ a Austriei în Shoah de Ziua Holocaustului

Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, care a format în decembrie o coaliţie de guvernare cu Partidul Libertăţii (FPOe) de extremă dreapta, a evocat sâmbătă ‘responsabilitatea istorică aparte’ a Austriei în Shoah, cu ocazia Zilei de comemorare a victimelor Holocaustului, transmite AFP.

‘Austriecii au fost la rândul lor actori şi au fost asociaţi la crimele atroce ale Shoah’, a scris Kurz pe Twitter. ‘Purtăm o responsabilitate istorică aparte, pe care noul guvern o recunoaşte în mod clar’, a adăugat cancelarul austriac, conform agerpres.

Austria, anexată de Germania nazistă în martie 1938, s-a considerat multă vreme ‘prima victimă a nazismului’, deşi, în realitate, a primit cu entuziasm ‘Anschluss’-ul lui Adolf Hitler, austriac prin naştere, şi a fost integrată deplin în aparatul militar şi represiv nazist.

Citește și : Preşedintele finlandez Sauli Niinistö este marele favorit la alegerile prezidențiale

Comentariile cancelarului Kurz survin într-un context de înmulţire a incidentelor legate de antisemitism şi de nazism în Austria.

Parchetul austriac a inculpat în această săptămână patru membri ai unei corporaţii pangermaniste după dezvăluirea prezenţei unei cărţi de cântece naziste la una din celulele locale, din care face parte şi capul de listă al FPOe în alegerile de duminică din landul Austria Inferioară, Udo Landbauer.

‘Recentele incidente din FPOe reamintesc că Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului nu şi-a pierdut nimic din semnificaţie’, a subliniat fostul cancelar social-democrat Christian Kern, acum în opoziţie.

Vineri, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, liderul FPOe şi el însuşi membru al unei corporaţii pangermaniste, a condamnat ‘orice formă de antisemitism’ cu ocazia deschiderii Balului corporaţiilor la Viena, un eveniment la care sunt prezente în fiecare an figuri marcante ale extremei drepte din Europa.

Circa 8.000 de manifestanţi, potrivit poliţiei, au protestat fără incidente notabile împotriva organizării acestui bal şi a prezenţei Partidului Libertăţii la guvernare.

Comunitatea evreiască din Austria a boicotat ceremonia oficială din parlament de comemorare a Shoah, refuzând să se întâlnească cu liderii FPOe, formaţiunea creată de foşti nazişti.

Tags: AustriagermaniaholocaustPartidul LibertăţiiSebastian KurzShoahvictime
Categorii: Diaspora