X

Secesionismul catalan va încerca să căştige forţă, atenţionează liderul partidului liberal Ciudadanos

Secesioniştii din Catalonia ar putea face ‘un pas înapoi’ pentru ca apoi ‘să câştige forţă’, estimează, într-un interviu publicat joi de AFP, liderul partidului liberal spaniol Ciudadanos, principala forţă de opoziţie faţă de separatişti, criticând ‘inacţiunea’ guvernului spaniol. 

‘Nimeni nu trebuie să se lase păcălit. Secesionismul catalan va face o jumătate de pas înapoi pentru a recâştiga forţe’, a declarat Albert Rivera, în condiţiile în care o parte dintre secesionişti a anunţat că a renunţat la orice ruptură unilaterală cu Spania, după tentativa din 27 octombrie, relatează agerpres.

Citeşte şi: Un apropiat al lui Trump demisionează după ce a fost acuzat că şi-a bătut nevestele

Formaţiunile secesioniste care domină parlamentul catalan – cu 70 de locuri din totalul celor 135 – încearcă să găsească un mijloc pentru a forma guvernul, în timp ce liderul lor Carles Puigdemont este la Bruxelles, iar numărul său doi, Oriol Junqueras, în închisoare.

Ciudadanos, partid înfiinţat în 2006 la Barcelona pentru a lupta împotriva secesionismului şi corupţiei, este primul partid catalan care a obţinut voturi (25,4%) şi locuri (36), dar care nu are susţinerea necesară pentru a forma un guvern în regiune. În prezent, el este al patrulea partid din Spania, dar care, potrivit sondajelor, vânt în pupa.

Un sondaj al Centrului de Investigaţii Sociologice (CIS) publicat luni îi atribuie acestui partid 20,7% din intenţiile de vot, clasându-l pe locul trei, în faţa Podemos (stânga radicală), aceasta fiind cel mai bun scor ar său într-un sondaj al acestui institut.

‘Dacă (separatiştii catalani) ajung să formeze un guvern, independenţa va rămâne cauza lor. Ei nu vor încerca să reducă listele de probleme ale serviciilor publice, să amelioreze economia sau infrastructurile’, a acuzat Rivera.

Citeşte şi: CPI începe o anchetă preliminară privind execuţii extrajudiciare în Filipine

‘Spania ca ţară şi Europa ca şi continent şi uniune trebuie să se pregătească pentru o luptă politică şi intelectuală împotriva naţionalismului’, pentru că aceasta este ‘o problemă europeană’, a adăugat el.

Provocarea din partea secesioniştilor va deveni ‘cronică’ în Catalonia, a atenţionat el, estimând că situaţia este comparabilă cu cea din Scoţia – unde unioniştii au câştigat pe drept în timpul unui referendum din 2014 – sau cu cea din Quebec, unde au fost organizate două referendumuri pentru autodeterminare.

Rivera (38 de ani) susţine politica fermă a lui Mariano Rajoy în Catalonia, dar denunţă lipsa de iniţiativă politică a acestuia.

‘Dincolo de aplicarea legii, ce reforme va propune el (…), cum i-ar putea el seduce pe catalanii care nu vor să fie separatişti?’, a întrebat Albert Rivera, estimând că proiectul conservatorilor este ‘epuizat’. ‘PP este un partid din ce în ce mai inactiv, care a pierdut electoratul de centru’, a estimat el.

Tags: Albert RiverabarcelonaCarles PuigdemontcataloniaCiudadanosmadridMariano RajoyOriol Junquerassecesionismspania
Categorii: Diaspora