X

Seceta amenință să distrugă rasa de capre siciliene, din laptele cărora se face brânză ricotta

Seceta amenință să distrugă rasa de capre siciliene, din laptele cărora se face brânză ricotta

Un soare arzător care strălucește pe dealurile aride din San Cataldo, în Sicilia, este un semn de disperare pentru crescătorii locali de capre Luca Cammarata, care încearcă să găsească ceva de mâncare pentru turma sa în peisajul arid.

„Terenul de pășunat este zero”, a declarat Cammarata pentru Reuters, uitându-se cu tristețe la caprele sale «Girgentana», o rasă locală pe care el și colegii săi crescători de animale au încercat să o protejeze și să o înmulțească, dar care este acum amenințată cu dispariția, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Deficitul de apă afectează foarte puternic zonele centrale ale Siciliei, cum ar fi San Cataldo, în provincia Caltanissetta, iar rezervoarele sunt secate sau funcționează la niveluri foarte scăzute. Seceta prelungită de anul trecut a determinat autoritățile siciliene să raționalizeze apa, chiar și pentru uz casnic în marile orașe.

Crescătorii locali, care se luptă să obțină apă, se tem acum că ar putea fi forțați în curând să trimită animalele, crescute de secole pentru produse lactate, inclusiv brânză ricotta, la abator.

„Nu există nicio altă cale, nicio altă soluție”, a spus Cammarata. „Dacă până și ultima picătură de apă care cade din cer nu este colectată, Sicilia va deveni un deșert”.

Costul consumului de apă s-a dublat pentru Cammarata, care trebuie să se bazeze pe camionul cisternă al Departamentului Carabinierilor Forestieri, care ajunge la fiecare 15 zile la fermele și crescătorii de animale din provincie.

„Oferim sprijin acestor ferme care se luptă cu această secetă fără precedent”, a declarat Alessandro Panzarella, membru al Comandamentului carabinierilor pentru silvicultură, mediu și agroalimentar, care, cu camionul său cisternă de culoare verde măsliniu, conduce pe drumuri aride și prăfuite pentru a ajuta la aducerea de provizii vitale.

„Cu un singur camion-cisternă pentru întreaga provincie, devine imposibil să satisfacem nevoile tuturor fermierilor”, a spus el.

„Am vizitat multe ferme din provincia Caltanissetta și situația este dezastruoasă.”

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Producția agricolă din întreaga Italie a scăzut anul trecut, deoarece producția de vin, fructe și ulei de măsline a fost afectată de fenomenele meteorologice extreme legate de schimbările climatice.

Sicilia a suferit luni de precipitații sub medie, iar guvernul italian a declarat stare de urgență. Insula a fost afectată de temperaturile ridicate legate de schimbările climatice, stabilind în 2021 un record european de căldură de 48,8 grade Celsius.

Tags: capreGirgentana
Diverse