Seceta din soluri este mai puţin marcantă pe continentul european în raport cu anul 2022, cu excepţia Spaniei

Publicat:

Seceta din soluri este mai puţin marcantă pe continentul european în raport cu anul 2022, însă, în schimb, situaţia s-a degradat foarte mult în Spania, potrivit datelor obţinute de sateliţii din programul european Copernicus, analizate vineri de AFP, potrivit agerpres.

În total, 27,6% din teritoriul studiat de administratorii programului Copernicus (Europa şi ţărmurile Mării Mediterane) era afectat de secetă în perioada 21 aprilie 2023 – 30 aprilie 2023, a precizat Observatorul european pentru secetă (EDO). Dimensiunea teritoriului afectat de secetă a fost stabilă în raport cu precedentele 10 zile (27,5% în perioada 11-20 aprilie).


Citește și : Papa Francisc: NUMAI cei bogaţi îşi pot permite să aibă copii în Italia!

În raport cu anul trecut, situaţia pare să fie mult mai favorabilă: în 2022, în aceeaşi perioadă, 47% din teritoriile studiate de EDO erau afectate de secetă, cu 20 de puncte procentuale mai mult decât în 2023.

Această imagine globală la scara continentului european ascunde însă disparităţi puternice, în funcţie de ţară. Cifrele sunt mult mai puţin bune pentru Spania, care se confruntă în prezent cu una dintre cele mai grave secete din istoria sa recentă.

Spania a înregistrat în aprilie 2023 unul dintre cele mai intense cinci episoade secetoase de la începutul măsurătorilor efectuate de EDO din anul 2012. În total, 79,4% din teritoriul spaniol este afectat de sectă, 64,9% se află în situaţia unui deficit de umiditate în soluri, iar 14,5% în stare de alertă.

Citește și : Zelenski pregăteşte Ucraina să adere la UE

Guvernul spaniol a anunţat joi un plan de urgenţă în valoare de peste 2 miliarde de euro pentru a face faţă acestei situaţii şi pentru a salva sectorul agricol, grav afectat. Din totalul de 2,19 miliarde de euro, aproape două treimi (1,4 miliarde de euro) vor fi utilizate pentru construirea de noi infrastructuri cu scopul de a remedia penuria de apă, mai ales uzine de desalinizare a apei de mare şi sisteme care cresc gradul de reutilizare a apelor uzate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania Furtunile violente şi ploile torenţiale care s-au abătut sâmbătă asupra...

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena Un incendiu masiv a izbucnit sâmbătă într-o zonă dens împădurită la aproximativ 20 de kilometri nord...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.