Secretara generală a Consiliului Europei onorează memoria victimelor holocaustului romilor

Publicat:

Secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pecinovic Buric, a onorat vineri memoria victimelor holocaustului romilor. Într-o declaraţie video difuzată online pe site-ul Consiliului, ea a apreciat faptul că un număr tot mai mare de state europene recunosc oficial data de 2 august ca Zi Memorială a Holocaustului Romilor, potrivit agerpres.

În 2 august 1944, romii rămaşi în aşa numitul ‘Zigeunerlager’ (lagărul romilor) – circa 3000 de copii, femei şi bărbaţi – au fost exterminaţi în camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau.


Citește și : Patru din zece cazuri de demență ar putea fi evitate sau întârziate

Holocaustul romilor a fost o încercare a regimului nazist din Germania, din cel de-al doilea război mondial, de a extermina romii din Europa. Deşi nu există date exacte, istoricii estimează că în timpul războiului au fost ucişi aproximativ 500.000 de romi.

‘Un viitor mai bun se poate construi numai pe baza unei bune înţelegeri a trecutului’, a arătat reprezentanta Consiliului Europei. ‘Gândurile mele se îndreaptă astăzi către cei care şi-au pierdut viaţa, către cei care au supravieţuit şi către comunităţile de romi şi nomazi care continuă să contribuie la viaţa culturală bogată şi diversă a continentului nostru, a adăugat ea.

Comemorarea din 2 august este un eveniment de primă importanţă pentru Consiliul Europei. Secretara generală a subliniat importanţa educaţiei privind memoria şi onorarea victimelor rome şi a supravieţuitorilor holocaustului. Ea a apreciat recomandarea adoptată recent de Comitetul de Miniştri pentru toate cele 47 de state membre ale Consiliului de a se preda în şcoli istoria romilor şi a nomazilor din Irlanda şi Regatul Unit cunoscuţi ca ‘travellers’.

Citește și : Germania pune pe lista neagră a coronavirusului trei regiuni spaniole

De mai mulţi ani, Consiliul Europei marchează data de 2 august prin ceremonii în faţa Palatului Europei din Strasbourg. Anul acesta, din cauza epidemiei de coronavirus, s-a luat decizia ca în loc de adunarea obişnuită să fie difuzat mesajul secretarei generale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.