Secretariatul Comunității Energiei susține certificarea independenței Vestmoldtransgaz

Publicat:

Secretariatul Comunității Energiei susține certificarea independenței Vestmoldtransgaz

Secretariatul Comunității Energetice susține, în Opinia cu privire la certificarea independenței operatorului sistemului de transport gaze naturale Vestmoldtrangaz (VMTG), publicată recent, certificarea companiei ca operator de sistem independent, cu anumite condiții.

Astfel, procedura de unbundling prevede că după ce are loc certificarea provizorie a operatorului de transport, efectuată în februarie 2024, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) solicită Opinia Secretariatului Comunității Energetice, care în termen de patru luni emite poziția sa oficială cu privire la respectarea principiilor Directivelor UE, documentul a fost emis în iunie curent, potrivit jurnal.md.


Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

ANRE urmează să ia o decizie cu privire la certificarea sau refuzul certificării, luând în considerare Opinia Secretariatului, în termen de două luni după publicarea acesteia.

Secretariatul a scos în evidență că mentenanța rețelelor de transport pe care le gestionează VMTG, este efectuată de către proprietarul MTG, care este și subsidiara Moldovagaz, alt proprietar al rețelelor, iar VMTG nu are prerogativa de a controla efectiv lucrările efectuate, inclusiv de a le refuza dacă nu sunt conforme. Aceasta nu corespunde cu modelul de unbundling ISO.

Mai mult, secretariatul Comunității Energetice solicită ANRE modificarea contractului de locațiune pentru introducerea dreptului VMTG de a controla efectiv lucrările.

În ceea ce privește rețelele de transport de pe malul stâng al râului Nistru, care sunt operate tehnic de către MTG și asigurată mentenanța de către Tiraspoltrangaz, în baza unui acord dintre VMTG și MTG, Secretariatul conștientizează faptul că autoritățile naționale, inclusiv ANRE, nu controlează efectiv piața gazelor naturale din regiunea transnistreană, și respectiv desemnarea VMTG în calitate de operator de transport nu afectează în nici un fel fluxurile de gaze și piața gazelor naturale.

Pentru asigurarea condițiilor de certificare, Moldovagaz trebuie să transmită rețelele de transport care le aparține către altă companie, de exemplu către MTG, care la rândul său trebuie să asigure separarea funcțională prin adoptarea modificărilor în structura de guvernanță corporativă – Consiliul de administrație independent și să fie efectuate modificări în statutele Moldovagaz și MTG, care să excludă influența Moldovagaz în luarea deciziilor MTG.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

În cazul în care această condiție nu este îndeplinită, Secretariatul Comunității Energetice solicită ANRE să retragă licența Moldovagaz în termen de 1 lună de la termenul limită care va fi stabilit în analiza privind securitatea furnizării gazelor naturale.

Această condiție se aplică și altor companii proprietare a rețelelor de transport – Rotaling Gaz; Garma Grup și Pricarpattransgaz. Trebuie să fie evaluate apartenența acestora la o întreprindere integrată pe vertical.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Autorii unor farse din Rusia, care au vizat politicieni din Occident, recompensaţi cu un premiu de stat

Autorii unor farse din Rusia, care au vizat politicieni din Occident, recompensaţi cu un premiu de stat Doi autori de farse din Federaţia Rusă, care...

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025 Cântăreţul britanic Ed Sheeran, aflat în prezent în turneu în Spania, a anunţat noi concerte...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o ‘durere de cap’: ‘M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o 'durere de cap': 'M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Filmul horror ‘Exorcism: Mântuirea’, cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe

Filmul horror 'Exorcism: Mântuirea', cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe Filmul horror „Exorcism: Mântuirea”, cu Russell Crowe în rolul principal,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.