Secretarul de stat al Ministerului Muncii: Autoritățile depun eforturi pentru a încuraja dezvoltarea afacerilor în mediul rural

Publicat:

Secretarul de stat al Ministerului Muncii: Autoritățile depun eforturi pentru a încuraja dezvoltarea afacerilor în mediul rural

Ministerul Muncii și Protecției Sociale dezvoltă programe de încurajare a angajării în câmpul muncii, iar bugetul pentru aceste programe a crescut considerabil în ultimii ani. Este declarația secretarului de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoldt, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „România- Republica Moldova, eforturi conjugate în reformarea pieței muncii”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit reprezentantei Ministerului Muncii și Protecției Sociale, autoritățile depun eforturi pentru a încuraja dezvoltarea afacerilor în mediul rural, fapt ce determină deschiderea locurilor de muncă în sate și stopează migrația internă, potrivit deschide.md.


Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Felicia Bechtoldt spune că într-un singur an, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin politicile sale de ocupare a forței de muncă, a reușit să reducă de 10 ori numărul de șomeri care beneficiază de ajutor social. Potrivit secretarului de stat, a crescut considerabil bugetul programelor menite să încurajeze angajarea în câmpul muncii.

„Am observat că sunt mai mulți angajatori care ridică salariile și oferă salarii mai bune. La Orhei, de exemplu, sunt companii care oferă salarii de 11 mii de lei. Este cu mult mai mult decât ce oferă ceilalți angajatori. Sunt 10 programe pe care le are Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, bugetul pentru aceste programe s-a mărit cu 60%. Inițial, am avut 34 de milioane de lei pentru aceste 10 programe de angajare, la rectificarea bugetului am obținut 54 de milioane de lei. De aceste programe au beneficiat cca 1900 de persoane care au fost plasate în câmpul muncii”, a spus Felicia Bechtoldt.

De asemenea, bursa de studii, acordată șomerilor încadrați la cursuri de formare profesională, la măsura de instruire la locul de muncă și stagiu profesional, a fost majorată de la 15% până la 35% din salariul mediu pe economie.

„Am majorat bursa pentru persoanele care doresc să urmeze cursurile de formare profesională. Am atras mai mulți tineri să urmeze aceste cursuri de formare profesională. Bursa anterior era de 15% din salariul mediu pe economie și am majorat-o la 35% din salariu mediu pe economie. Acum pentru cei care doresc să urmeze un curs de formare profesională, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă nu achită doar costul acestui curs, dar achită și o bursă în valoare de 4700 de lei. Oferim aceste burse și pentru persoanele care urmează un stagiu profesional, o instruire la locul de muncă. E vorba, la fel, de 4700 de lei”, a mai spus reprezentanta Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale spune că prioritatea autorităților este încurajarea inițierii afacerilor în mediul rural. Potrivit Feliciei Bechtoldt, pentru a nu permite depopularea completă a satelor din Republica Moldova, statul oferă suport pentru antreprenorii care lansează afaceri în mediul rural.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

„Angajatorilor le oferim subvenții de 30% din salariu mediu lunar pe economie, ceea ce înseamnă cam 4200 de lei, pentru a integra persoanele care au dificultăți în a se integra pe piața muncii. De asemenea, noi am mărit valoarea grantului pentru inițierea unei afaceri în mediul rural și pentru extinderea proiectelor de inițiative locale. Anterior, suma maximă pentru ca cineva să deschidă o mică afacere în mediul rural era de 10 salarii medii pe economie, acum această valoare este de 20 de salarii medii pe economie, adică e vorba de 274 mii de lei. Noi vrem să încurajăm crearea locurilor de muncă în mediul rural, în afara municipiilor Chișinău și Bălți, ca să reducem din migrația internă. Foarte multe persoane din mediul rural vin la Chișinău pentru un loc de muncă”, a spus secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Dezbaterea publică la tema „România- Republica Moldova, eforturi conjugate în reformarea pieței muncii” este ediția a unsprezecea din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Preţurile mondiale la alimente s-au menţinut constante în iunie

Preţurile mondiale la alimente s-au menţinut constante în iunie Indicele global al preţurilor la produsele alimentare s-a menţinut constant în iunie, preţurile mai scăzute pe...

La gura sobei, cu poveștile satului Cairaclia, scoase din anonimat

La gura sobei, cu poveștile satului Cairaclia, scoase din anonimat În Moldova a fost publicată și prezentată comunității bulgare cartea „Неразказаните истории на село Кайраклия“...

Vizita lui Orban la Moscova: Diplomaţia ucraineană denunţă o vizită care nu a fost coordonată cu Kievul

Vizita lui Orban la Moscova: Diplomaţia ucraineană denunţă o vizită care nu a fost coordonată cu Kievul "Referitor la vizita prim-ministrului ungar Viktor Orban la...

O femeie a rămas fără 12 mii euro, încercând să-și salveze fiica dintr-un accident fals

O femeie a rămas fără 12 mii euro, încercând să-și salveze fiica dintr-un accident fals Un tânăr de 18 ani din Ungheni a fost reținut...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.