Secretarul de stat al SUA va efectua o vizită în Asia Centrală

Publicat:

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va efectua o vizită oficială săptămâna viitoare în Kazahstan şi în Uzbekistan, a anunţat joi Washingtonul, care încearcă să-şi strângă şi mai mult legăturile cu aceste foste republici din Asia Centrală, potrivit AFP şi agerpres.

Secretarul de stat american se va deplasa marţi la Astana, capitala Kazahstanului, pentru discuţii, după care se va îndrepta spre Taşkent, capitala Uzbekistanului.


Citeşte şi: Adunarea Generală a ONU cere retragerea Rusiei din Ucraina – Black News

El va pleca apoi direct la o reuniune a miniştrilor de externe din G20 în capitala indiană New Delhi, indică Departamentul de Stat într-un comunicat.

Acest mini-turneu intervine la scurt timp după împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Cu excepţia notabilă a Belarus, fostele republici sovietice nu l-au susţinut deschis pe Vladimir Putin în războiul său, în pofida legăturilor lor strânse cu Moscova.

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, invitase la “căutarea colectivă comună a unei formule pentru pace” în Ucraina. El a lăsat de asemenea să intre în ţara sa zeci de mii de ruşi care au fugit pentru a scăpa de mobilizarea parţială decretată de Putin la sfârşitul lunii septembrie 2022.

“Pentru Kazahstan, Rusia a fost întotdeauna şi rămâne principalul partener strategic”, declarase totuşi Tokaev în cursul unei întâlniri cu omologul său rus la Kremlin la sfârşitul lunii noiembrie.

Citeşte şi: Zelenski recunoaşte că situaţia militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă – Black News

Uzbekistanul a rămas de asemenea rezervat faţă de conflictul din Ucraina. Preşedintele său Şavkat Mirzoiev a efectuat importante reforme economice şi sociale, dar, în pofida progreselor, Uzbekistanul este acuzat în continuare de organizaţiile neguvernamentale de încălcarea libertăţilor fundamentale ale omului.

China caută de asemenea să-şi extindă influenţa în regiune, notează AFP. Preşedintele Xi Jinping alesese în septembrie Kazahstanul şi Uzbekistanul pentru prima sa călătorie în afara ţării după pandemia de COVID-19.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro Escrocheria cunoscută sub numele de „Ruda implicată în accident” continuă să...

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.