X

Secretarul general al ONU doreşte trimiterea de observatori internaţionali în Libia pentru a monitoriza acordul de încetare a focului

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, doreşte să trimită observatori internaţionali în Libia pentru a monitoriza acordul fragil încetare a focului în speranţa unui progres palpabil după zece ani de război, informează joi AFP, potrivit agerpres.  

Într-o scrisoare adresată statelor membre ale Consiliului de Securitate, Antonio Guterres solicită înfiinţarea unui grup de observare care să includă civili, precum şi militari în retragere din organizaţii precum Uniunea Uniunea Africană, Uniunea Europeană şi Liga Arabă.

Citește și : Irlanda consolidează prezenţa poliţiei sale la frontiera cu Regatul Unit

Părţile în luptă, care au fost de acord cu încetarea focului pe 23 octombrie la Geneva, doresc să evite prezenţa trupelor armate străine pe teritoriul lor, susţine secretarul general al ONU.

“Încurajez statele membre şi organizaţiile regionale să sprijine concretizarea mecanismului de încetare a focului, în special prin furnizarea de observatori internaţionali sub stindardul Naţiunilor Unite”, a scris Antonio Guterres în această scrisoare.

Secretarul general solicită, de asemenea, tuturor statelor să respecte embargoul ONU asupra vânzării de arme Libiei, care în mod clar nu a fost respectat.

Conform acordului de încetare a focului, toate forţele străine trebuie să părăsească Libia în termen de trei luni.

Un total de 20.000 de soldaţi şi mercenari se aflau încă în Libia la începutul lunii decembrie, potrivit datelor furnizate de emisarul ONU Stephanie Williams.

Mareşalul Khalifa Haftar, care deţine controlul în estul Libiei, a beneficiat de sprijinul Rusiei, Egiptului, Emiratelor Arabe Unite şi Arabiei Saudite.

Haftar a obţinut un armistiţiu după ce i-a fost respinsă ofensiva de către trupele Guvernului de Uniune Naţională cu sediu la Tripoli (GNA), recunoscut de ONU şi puternic susţinut de Turcia.

Propunerea secretarului general al ONU prevede ca observatorii să acţioneze iniţial într-o zonă triunghiulară din jurul oraşului Sirte, locul de naştere al fostului dictator Muammar Gaddafi.

Citește și : Navalnîi denunţă noua investigaţie a Administraţiei Putin împotriva sa

Observatorii se vor alătura forţelor libiene în supravegherea implementării acordului de încetare a focului în zonă, a retragerii forţelor străine şi a eliminării minelor şi a altor explozivi.
Ulterior, ei îşi vor extinde aria de acţiune, dacă o vor permite condiţiile, până în momentul în care vor putea fi înlocuiţi de o forţă naţională libiană unificată.

Dacă acordul de încetarea focului semnat în octombrie a fost respectat în linii mari până acum, mareşalul Haftar a cerut recent trupelor sale să ia armele pentru a “alunga ocupantul turc”, determinând Ankara să ameninţe cu represalii.

 

Tags: Antonio GuterreslibiaONUrazboiUniunea Africanăuniunea europeana
Categorii: Știrile zilei