X

Secretarul general al ONU salută acordul ruso-turc cu privire la Idlib, “un răgaz pentru milioane de civili”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat marţi – într-un comunicat – acordul ruso-turc încheiat luni cu privire la crearea unei zone demilitarizate în provincia Idlib, înţelegere care permite “un răgaz pentru milioane de civili”, informează AFP şi TASS, potrivit agerpres.

Acest acord ar urma să ducă “la evitarea unei operaţiuni la scară largă” în regiune, a adăugat Guterres, invitând “toate părţile din Siria să pună în aplicare acest acord şi să asigure un acces umanitar sigur şi neîngrădit în toate zonele prin rutele cele mai directe”.

Citește și: Avion rusesc doborât în Siria: Rusia l-a convocat pe numărul doi al Ambasadei Israelului la Moscova

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate marţi cu privire la Siria, emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, precum şi secretarul general adjunct al Naţiunilor Unite pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, au salutat acordul cu privire la Idlib, potrivit agenţiei franceze de presă.

“Sper ca acordul să fie rapid pus în aplicare cu acces umanitar constant”, a declarat Staffan de Mistura, evocând o “veste excelentă”. “Dacă acordul este pus în aplicare, o catastrofă umanitară ar putea fi evitată”, a spus şi Mark Lowcock, subliniind necesitatea de a distinge civilii de combatanţi.

Secretarul general al ONU a subliniat, de asemenea, necesitatea unei “acţiuni rapide” către o soluţie politică durabilă în Siria.

În această privinţă, Staffan de Mistura, reamintind primatul procesului de negocieri pe care îl conduce la Geneva faţă de cel de la Astana (Rusia-Turcia-Iran), a anunţat că va “stabili o dată pentru crearea comitetului constituţional”, asupra căruia se discută de luni de zile.

Citește și: Donald Trump acuză China că „încearcă să influenţeze” alegerile din SUA prin sancţiunile sale comerciale

Emisarul ONU a avertizat împotriva prelungirii la nesfârşit a consultărilor cu privire la crearea acestei comisii, destinată să elaboreze o nouă Constituţie siriană.

“E timpul să mergem mai departe”, a subliniat la rândul său ambasadorul francez la ONU, François Delattre. “Avem nevoie de o dată apropiată” şi “comitetul constituţional ar trebui să se poată reuni cât mai curând posibil” pentru o relansare a “dinamicii politice”, a apreciat el, la fel ca mulţi alţi membri ai Consiliului de Securitate.

Tags: acordAntonio GuterresIdlibMark LowcocksiriaStaffan de Mistura
Categorii: Știrile zilei