X

Secretarul general al Ligii Islamice Mondiale, Mohammed Al-Issa a transmis un “mesaj de moderaţie”

Secretarul general al Ligii Islamice Mondiale, sauditul Mohammed Al-Issa, a transmis vineri de la Paris un “mesaj de moderaţie” ca fiind “adevărul suprem al islamului” şi a făcut apel la minorităţile musulmane să respecte “regimul laic” din ţările în care trăiesc, relatează agerpres .

Mohammed Al-Issa, fost ministru saudit al justiţiei, conduce din 2016 organizaţia panislamică sunită cu sediul la Mecca şi considerată frecvent drept un instrument de “soft power” al regatului saudit.

El a subliniat într-o conferinţă de presă la Paris, după o serie de întâlniri cu personalităţi din Franţa, că a venit acolo pentru a “discuta despre adevărul suprem al islamului şi a ajunge la o înţelegere” asupra unui “mesaj de moderaţie”.

Citește și : Grecia : Polițiștii au descoperit 19 migranți ascunși într-o autocisternă în apropierea graniţei cu Turcia

Potrivit lui, minorităţile musulmane din lume “trebuie să se adapteze la cultura şi la legislaţia” ţărilor unde trăiesc şi să “respecte totodată regimul laic” acolo unde acesta există, cum este cazul Franţei, gazda celei mai mari comunităţi musulmane din Europa, estimată la cinci milioane de membri.

“Dacă nu sunteţi de acord cu legea şi cu aplicarea legii, puteţi părăsi această ţară şi puteţi decide să vă instalaţi în altă parte”, a afirmat Al-Issa la adresa celor de aceeaşi religie cu el, adăugând că este legitim ca aceştia să formuleze “revendicări”.

“Când trăiţi ca minoritate într-o ţară, indiferent unde, să fiţi atenţi să fiţi o bogăţie pentru acea ţară şi în niciun caz o povară”, a mai spus el.

Întrebat de opinia sa cu privire la wahhabism, versiunea saudită foarte puritană a islamului, secretarul general al Ligii Islamice Mondiale a răspuns că “pentru noi nu există wahhabism, ci doar islam, punct”, declarându-se totodată ostil “ultra-rigorismului”, “extremismului ideologic” şi “terorismului”.

Tags: frantameccaMohammed Al-Issaparisregimul laic
Categorii: Diaspora