X

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, ‘extrem de îngrijorat’ de actuala criză politică din Liban

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat vineri ‘extrem de îngrijorat’ de actuala criză politică din Liban, ţară al cărei premier, Saad Hariri, şi-a anunţat sâmbătă demisia atunci când se afla la Riad, transmite agerpres .

”Am fost în legătură (în această săptămână), la nivel politic şi diplomatic, cu Arabia Saudită, Liban şi alte câteva ţări”, a declarat Guterres în faţa presei.

Citiți și : APEC : Donald Trump și Vladimir Putin s-au salutat și au schimbat câteva vorbe

”Acesta este un subiect ce reprezintă o mare îngrijorare pentru noi. Ceea ce dorim este ca pacea să fie menţinută în Liban. Este esenţial ca în regiune să nu survină vreun nou conflict, ce ar putea avea consecinţe devastatoare. În acelaşi timp, este important să fie apărate unitatea şi stabilitatea Libanului şi funcţionarea instituţiilor libaneze”, a adăugat el.

Aflat sâmbătă la Riad, Saad Hariri, un protejat al Arabiei Saudite, şi-a anunţat demisia din funcţia de premier şi a acuzat mişcarea şiită libaneză Hezbollah şi aliatul său iranian că ‘sugrumă’ Libanul.

În ultimele zile s-au multiplicat întrebările despre libertatea de mişcare a lui Hariri. Potrivit grupării şiite Hezbollah, Saad Hariri, care deţine şi cetăţenia saudită, ar fi în ‘detenţie’ în Arabia Saudită. Însă conform Franţei, el este ‘liber să se deplaseze’ în Arabia Saudită.

În ceea ce-l priveşte, preşedintele libanez Michel Aoun a anunţat că va accepta sau va respinge demisia lui Hariri numai după ce acesta revine în ţară.

Demisia premierului Saad Hariri a survenit într-o perioadă de tensionare a relaţiilor între puterile regionale Arabia Saudită şi Iran, care susţin părţi beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu.

Libanul a fost scena unui război civil între anii 1975 şi 1990 şi implicat într-un conflict cu vecinul său de la sud, Israel, în 2006.

Tags: Antonio GuterresArabia sauditaconflictconsecinţe devastatoarecriza politicademisieLibanRiadSaad HaririSecretarul general al Naţiunilor Unite
Categorii: Sinteze