Secretarul general al ONU îl va trimite pe emisarul său special pentru Siria la congresul de pace de la Soci

Publicat:

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunţat sâmbătă că îl va trimite pe emisarul său special pentru Siria, Staffan de Mistura, la congresul de pace ce va avea loc pe 29 şi 30 ianuarie la Soci, în Rusia, în pofida boicotului declarat de opoziţia siriană, transmite AFP.

Secretarul general ‘este încrezător în faptul că (viitorul) congres de la Soci va fi o contribuţie importantă’ pentru relansarea negocierilor de pace de la Geneva sub egida ONU, a declarat purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric, într-un comunicat, conform agerpres.


După o nouă rundă de negocieri fără progrese în direcţia păcii, mediate de ONU la Viena, Antonio Guterres a luat în calcul asigurările prezentate de Moscova, potrivit cărora rezultatul congresului de la Soci ‘va fi adus drept contribuţie, la Geneva, la negocierile siriene sub egida Naţiunilor Unite’, a precizat purtătorul de cuvânt.

Citește și : Milos Zeman reales ca președinte al Cehiei

Prin urmare, Guterres ‘a decis să accepte invitaţia Federaţiei Ruse de a trimite un reprezentant la congresul de la Soci’.

Opoziţia siriană a anunţat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că va boicota reuniunea de la Soci, organizată de Rusia cu sprijinul Turciei şi al Iranului, după ce anterior îşi condiţionase participarea de obţinerea de progrese în discuţiile de la Viena.

‘Împărtăşesc imensa frustrare a milioane de sirieni, din interiorul şi din afara ţării, în faţa absenţei unei rezolvări politice până acum’, a declarat Staffan de Mistura la finalul discuţiilor. El a subliniat încă o dată că orice ‘acord final va trebui încheiat în cadrul stabilit de ONU’.

Într-un comunicat al Ministerului rus de Externe, emis sâmbătă, ‘Moscova subliniază importanţa declaraţiei’ lui Staffan de Mistura şi ‘salută decizia’ lui Antonio Guterres de a-l trimite pe reprezentantul special la congresul de la Soci, la care sunt aşteptaţi în jur de 1.600 de participanţi.

ONU şi opoziţia siriană doresc punerea în aplicare a rezoluţiei 2254 din 2015, ce prevede adoptarea unei noi Constituţii şi organizarea de alegeri libere într-un mediu neutralizat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.