X

Secretarul general al ONU vorbeşte despre fenomenul migraţionist

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat marţi că migraţiile sunt ‘inevitabile’ şi ‘necesare’, pledând pentru găsirea unor soluţii de organizare şi reglementare a acestui fenomen, transmite AFP, potrivit agerpres.

Statele au dreptul să adopte politici migratorii proprii ‘cu condiţia să le respecte migranţilor drepturile omului şi ca aceasta să se facă într-o manieră în care cooperarea internaţională să fie mai de actualitate decât a fost până în prezent’, a afirmat Guterres, într-o declaraţie de presă la Lorenskog, în apropiere de Oslo, în marja unui forum al mediatorilor şi actorilor în procesele de pace.

Citeşte şi: Un agent CIA, principala sursă de informaţii clasificate pentru Wikileaks

‘Migraţiile sunt un fenomen care este inevitabil’, a subliniat secretarul general al Naţiunilor Unite, întrebat despre soarta celor 630 de persoane de la bordul navei umanitare Aquarius, precum şi despre copiii separaţi de autorităţile americane de părinţii lor care pătrund ilegal pe teritoriul SUA.

Antonio Guterres a evocat situaţia mamei sale, în vârstă de 95 de ani, aflată în îngrijirea permanentă a unor asistenţi în Portugalia, ţara sa natală.

‘Nu am văzut niciodată un portughez să se ocupe de mama mea. E vorba întotdeauna de migranţi şi este clar, în mintea mea, că migraţiile sunt o necesitate’, a mărturisit el.

Citeşte şi: Kim Jong Un chemat la noi ordine de Beijing

‘Iar dacă migraţiile sunt o necesitate, atunci e preferabil să le organizăm, să le reglementăm, să facem astfel încât să se producă într-un cadru în care statele cooperează şi în care este o situaţie în care toată lumea are de câştigat, mai ales toţi aceşti migranţi care se află acum în condiţii disperate’, a mai spus Guterres.

Comunitatea internaţională se va reuni la iarnă, pe 10 şi 11 decembrie, la Marrakech, în Maroc, pentru o conferinţă pe tema migraţiei, care ar urma să se încheie prin adoptarea unui pact mondial pentru ‘migraţii sigure, ordonate şi reglementate’.

Tags: Antonio GuterresLorenskogMarrakechmigrantiONUOslo
Categorii: Diaspora