Securitate, steaguri roşii şi restricţii anti-COVID-19: pregătiri la Beijing pentru al 20-lea congres al Partidului Comunist Chinez

Publicat:

La Beijing au loc pregătiri pentru al 20-lea congres al Partidului Comunist Chinez (PCC): s-au înăsprit măsurile de securitate, iar oraşul este decorat cu steaguri roşii, relatează Reuters marţi, potrivit agerpres.

Evenimentul organizat o dată la cinci ani are de data aceasta un punct de interes în plus: preşedintele Xi Jinping urmează să devină cel mai puternic lider al Chinei după Mao Zedong, apreciază agenţia.


Citeşte şi: Iranul plănuieşte să dea în judecată Meta pentru incitare în legătură cu protestele antiguvernamentale – Black News

Congresul va începe sâmbătă, cu participarea a circa 2300 de membri de partid, şi va dura o săptămână. O mare parte din lucrări se vor desfăşura cu uşile închise, în Sala Mare a Poporului din Piaţa Tiananmen.

Potrivit firmelor care au participat la licitaţii, municipalitatea din Beijing a angajat personal de securitate suplimentar, inclusiv 42 de gărzi care vor urmări 24 de ore din 24 aşa-numite “persoane cheie” – termen folosit de autorităţi pentru a-i desemna pe cei care ar putea provoca tulburări.

Deja, de săptămâna aceasta, zeci de agenţi de securitate, peste efectivul obişnuit, erau desfăşuraţi la intervale regulate de-a lungul bulevardului Chang’an, principala arteră est-vest care trece prin centrul capitalei chineze.

Centrele de fotocopiere au primit instrucţiuni să refuze să îi servească pe cei care – ca de obicei cu ocazia reuniunilor importante de la Beijing – vin în număr mare cu petiţii.

Un angajat de la un astfel de centru din apropierea pieţei Tiananmen a afirmat că a oprit mai mult de zece persoane care încercau să printeze cereri sau documente judiciare privind conflicte cu autorităţile sau cu companii de stat. “Aş avea necazuri mari dacă i-aş lăsa să printeze din centrul meu”, a declarat el agenţiei Reuters, refuzând să se prezinte, deoarece nu este autorizat să discute cu presa străină. “Ni s-a spus să fim foarte atenţi luna aceasta”, a adăugat el.

Cele mai supărătoare măsuri pentru locuitorii din Beijing sunt însă restricţiile de circulaţie în cadrul politicii chineze “zero-COVID”. În ţară există numeroase focare de coronavirus, iar multor oameni li s-a interzis să revină în capitală după vacanţa Săptămânii de Aur din octombrie.

Reţeaua socială Weibo, echivalenta chineză a Twitter, a fost inundată de plângeri ale utilizatorilor care susţin că au primit mesaje pop-up nejustificate pe telefoanele mobile, care îi obligă să prezinte un test PCR pentru coronavirus pentru a putea circula fără restricţii. În 5 octombrie a început să fie folosit un hashtag – cuvânt-cheie care semnalează mesajele – privind “ferestrele pop-up”; până acum, eticheta respectivă a generat 12 milioane de vizualizări. Cel puţin un hashtag similar a fost cenzurat.

“Sunt gravidă şi n-am făcut nimic rău. Fereastra asta pop-up mi-a întârziat controlul medical pentru sarcină la Beijing. Cum pot oamenii să trăiască în felul ăsta?”, a scris luni utilizatoarea monianOPQ.

În mai, preşedintele Xi i-a criticat pe cei care se opun politicii “zero-COVID”, în contextul nemulţumirilor puternice şi larg răspândite privind interdicţiile de circulaţie, adesea haotice, timp de mai multe luni, la Shanghai, cel mai mare oraş din China. O interdicţie similară la Beijing, pe durata congresului PCC, ar provoca şi mai multă ostilitate faţă de politica inflexibilă a liderului şi a partidului privind coronavirusul.

Autorităţile din capitală au mai introdus recent, pe lângă ferestrele pop-up, şi alte măsuri care să dovedească angajamentul de a feri congresul de COVID-19. Au fost întărite echipele de monitorizare a epidemiei în aeroporturi şi gări şi a crescut frecvenţa testării funcţionarilor.

Aparent tot pentru a evita orice risc înaintea congresului, anumite servicii din capitală par să fi fost reduse.

Luna trecută, un curier de la SF Expres, firmă importantă de curierat din China, a declarat agenţiei Reuters că “nu se pot trimite anumite colete din Beijing şi nu se pot primi anumite colete din afară din cauza congresului Partidului”. Compania nu a răspuns imediat solicitării de a comenta.

Citește și : Biden condamnă ‘brutalitatea absolută’ a bombardamentelor ruseşti în Ucraina

Un bancher care a cerut să nu îi fie dezvăluită identitatea, fiind vorba de o problemă sensibilă, a afirmat că cererile de produse financiare noi sunt suspendate înaintea congresului. “Dacă doriţi să faceţi cerere pentru un nou produs sau să faceţi upgrade la un sistem nou în octombrie, totul este suspendat. Autorităţile de reglementare vă vor vor spune că noile produse prezintă riscuri şi ‘nu mai puteţi aştepta 30 de zile?’ “, a declarat el.

Pe podurile peste arterele principale din Beijing au fost arborate bannere cu lozinci cu litere mari, albe, pe fond roşu. Una din ele este “Să ne unim strâns în jurul tovarăşului Xi Jinping, nucleul Comitetului Central al Partidului”.

Multă lume se aşteaptă la un pas fără precedent din partea lui Xi: obţinerea celui de-al treilea mandat de secretar general al PCC, cea mai înaltă funcţie politică din China. El şi-ar asigura astfel poziţia de maximă putere în ţară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic Celebrul rapper american Eminem, în vârstă de 51 de ani, va deveni bunic,...

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși SUA au anunțat joi confiscarea a 41 de domenii de internet, despre care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.