Securitatea australiană NU mai foloseşte cuvintele ‘extremism islamic’ şi ‘extremism de dreapta’

Publicat:

Serviciul de informaţii interne din Australia (ASIO) va renunţa la expresiile ”extremism islamic” şi ”extremism de dreapta” atunci când se referă la ameninţări violente, întrucât cele două sintagme ”nu mai sunt adecvate scopului”, informează joi dpa, preluat de agerpres.

În a doua sa evaluare anuală a ameninţărilor, directorul general al ASIO, Mike Burgess, a explicat că expresiile respective vor fi înlocuite cu ”extremism violent cu motivaţie religioasă” şi ”extremism violent cu motivaţie ideologică”, care descriu mai precis ceea ce percep agenţiile australiene din domeniul securităţii.


Citește și: Europa aşteaptă cu sufletul la gură verdictul EMA în cazul AstraZeneca

”Aceştia sunt termeni generali – şi pot exista circumstanţe unde trebuie să precizăm o ameninţare specifică ce se află în spatele lor – dar credem că această abordare va descrie mai exact şi mai flexibil activităţile referitoare la securitate”, a spus Burgess, care a prezentat evaluarea miercuri seară, la Canberra.

El a menţionat că, din cauza mobilităţii fizice reduse în timpul pandemiei de COVID-19, spionii străini şi extremiştii violenţi s-au orientat spre internet şi că, în ultimele 12 luni, un număr ”din două cifre” de spioni străini şi apropiaţi ai lor au fost înlăturaţi din Australia sau au fost neutralizaţi.

Mike Burgess a amintit că nivelul ameninţării în Australia rămâne fixat la ”probabil”, aşa cum era în urmă un an.

Citeşte şi: SEISM puternic în largul Algeriei

Pe de altă parte, şeful ASIO a anunţat că în 2020 agenţia pe care o conduce a dezmembrat o celulă de spionaj instalată în Australia de o putere străină. El nu a precizat numele ţării implicate, precizând doar că nu este vorba despre o ţară din regiune.

Celula respectivă a reuşit să recruteze o oficialitate australiană care avea acces la elemente sensibile ale tehnologiei de apărare, iar spionii străini implicaţi au fost expulzaţi din Australia, a explicat Burgess.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Accident tragic lângă Peresecina: O femeie de 63 de ani a murit

Accident tragic lângă Peresecina: O femeie de 63 de ani a murit O femeie de 63 de ani a decedat, iar alta a fost transportată...

OpenAI a primit o linie de credit revolving de 4 miliarde de dolari și a ajuns la o lichiditate de 10 miliarde

OpenAI a primit o linie de credit revolving de 4 miliarde de dolari și a ajuns la o lichiditate de 10 miliarde OpenAI are la...

Cum alimentează milionarii din Dubai explozia cererii de avioane private

Cum alimentează milionarii din Dubai explozia cererii de avioane private Este ora 3 dimineața la terminalul VIP al aeroportului Mohammed Bin Rashid Aerospace Hub din...

Novak Djokovic debut complicat la Mastersul de la Shanghai

Novak Djokovic debut complicat la Mastersul de la Shanghai La primul meci după o lună şi jumătate, de la US Open, Novak Djokovic s-a calificat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.