Securitatea cibernetică a aviației civile din Europa ar putea fi asigurată de Polonia

Publicat:

Polonia are ambiţia de a deveni o ţară-pilot pentru securitatea cibernetică a transportului aerian în Europa, în marja unei conferinţe internaţionale de la Cracovia, relatează agerpres .

Un acord în acest sens a fost semnat între directorul Agenţiei Europene pentru Securitate Aeriană (EASA), Patrick Ky, şi preşedintele Oficiului pentru Aviaţie Civilă al Poloniei, Piotr Samson.


‘Polonia este pentru moment singura ţară-pilot’ în acest domeniu, a declarat Ky pentru AFP. ‘Lucrăm mult şi cu România’, a mai precizat el.

Citiți și : Paradise Papers : Demisia premierului turc,Binali Yildirim, cerută de opoziție

Dacă ‘atacuri informatice au loc în fiecare zi – şi nu se cunosc decât cele care ne sunt semnalate’ – este la fel de adevărat că ‘până în prezent nu a fost înregistrat niciun incident care să pună în pericol un zbor. Însă datoria noastră este de a avea un avans în raport cu riscurile potenţiale’, a explicat Ky.

‘Astăzi, avioanele sunt în totalitate cyber-safe’, la adăpost de orice pericol de acest gen, a dat el asigurări, ‘sistemul informatic utilizat pentru pilotarea aparatului este fizic separat de cel de care se folosesc pasagerii, de exemplu pentru a folosi internetul’, a adăugat el.

Însă atacuri pot să vizeze alte elemente ale transportului aerian, funcţionarea companiilor şi aeroporturilor sau controlul aerian, de exemplu.

Compania poloneză LOT a fost ţinta unui atac cibernetic în 2015, care o obligat-o să-şi suspende operaţiunile. La sfârşitul lui mai anul curent, British Airways s-a confruntat de asemenea cu mari probleme în sistemul său informatic. Însă în acest caz, după anchetă s-a descoperit că a fost vorba de o eroare umană a unui angajat. Ucraina, în schimb, a fost în iunie ţinta unui atac cibernetic masiv, ce a lovit mai multe sectoare-cheie ale societăţii, printre care cel al aviaţiei.

Înalţii responsabili polonezi ce participau la conferinţa ‘Securitatea cibernetică în aviaţia civilă’ au anunţat înfiinţarea unei ‘celule de reacţie rapidă’ în faţa incidentelor ce vizează securitatea cibernetică.

Obiectivul acestei celule, ca şi cel al EASA, va fi de a favoriza un vast schimb de informaţii între diferitele sectoare interesate, inclusiv dincolo de aviaţie, deoarece atacurile cibernetice pot viza şi industria energetică sau sistemul bancar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.